Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в декларация от трибуната на Народното събрание, че партията е готова да вземе третия мандат за съставяне на правителство, ако президентът й го даде, и да покани всички парламентарни групи - без ДПС и ГЕРБ, на разговори, в които да се обсъди идеята служебният кабинет да стане редовен.

Вчера минахте границата - един месец се държим диалогично и стабилно от БСП, но не може да предупреждавате президента на кого да дава третия мандат, не се месете в правомощията на президента, не ни подлагайте на пазарлъци. Искаме разум, спокойствие и диалогичност, каза Нинова.

Нинова: Безотговорно е да се правят избори до дупка

Нинова: Безотговорно е да се правят избори до дупка

В такава ситуация досега не сме били

Тя продължи: "Тъй като си знаем тежестта, народът е казал, че не можем да управляваме сами, имаме 36 депутати, готови сме, ако президентът даде третият мандат на нас - да поканим всички без ДПС и ГЕРБ на масата, да започнем разговори със служебните министри да ни приемат, да станат редовни министри".

"Изборът е грижа за хората или икономическа, политическа, конституционна криза, лични и партийни интереси или изборът за гражданите", заключи лидерът на БСП.

Преди това Нинова анализира каква е ситуацията в момента в страната. Не можем да си заравяме главата в пясъка, каза тя.

Спас Спасков: Протестът на медиците за отнетите 1000 лв. е логичен

Спас Спасков: Протестът на медиците за отнетите 1000 лв. е логичен

Болест ще има, докато не се ваксинираме, категоричен е ексдиректорът на "Пирогов"

Даде за пример протестите на лекарите, които получават вместо 1000 лв. за работа в ковид среда - 11 ст. на час, лекари в Бургас, които трети месец не са получавали възнагражденията, София е в червена зона, токът - в най-бедната държава е 70% по-скъп. "Започнаха да затварят предприятия в металургията, ще се оскъпи всяка една стока и услуга, ще се намали износът, ще се съкратят работници. Хората не могат да понесат този ценови шок, всяко домакинство ще пострада, а работодатели и синдикати обявяват готовност за синдикални протести. Бежанските лагери са препълнени, мигранти преминават границата, а стотици се залагат в София - на всичко това пари в бюджета няма, най-важният въпрос за доходите не може да бъде решен. Планът за развитие не е внесен в Брюксел, служебният кабинет и не мисли да го внася, а редовен няма, а ако има - той тепърва ще го гледа", изреди Корнелия Нинова.

Ще кажете, че виждаме в черни краски, не - това са факти, алармираме, за да се внесе разум и мисъл. Проблемите може да се решат, при едно условие - Народното събрание да продължава да работи", каза Нинова.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

Лидерът на БСП се спря на служебния кабинет, като по думите й, мнозинството българи го харесват. Но ако не се състави правителство, Народното събрание е с вързани ръце - без промяна в законите, преизчисляване на пенсиите, отговорността е в тази зала, тя е в наши ръце, мнозинството поискаха промяна на досегашния модел, при който институциите не работят, скрити кръгове вземат решения, това остава ненаказано, бедността и неравенствата растат", поясни Нинова.

Тя укори партиите на протеста - хванали се за гушата, поставили разделителни линии, наричали се с обидни думи, надделели партийни и групови интереси, едните на Прокопиев, другите на Пеевски, признавахте от трибуната, че трите мандата управлявали с ДПС, решили, че промяната на модела може да почака. "Колко, 5 - 6 месеца, защото липсата на правителство на промяната бетонира досегашния модел. Ние от БСП имаме чиста ясна позиция - 4 г. се борихме с този модел и вътре в партията, това е последователен труд за изчистване на лицето на БСП, днес нямаме зависимост нито от едните, нито от другите - но искаме държавнически и взаимно уважителен разговор, сигурност за хората.

Третият мандат е възможност за стабилност, за съжаление от вчера отново започнахте да налагате разделителни линии и започнахте да коментирате, че ако бъде даден трети мандат на БСП, няма да се подкрепи. Трети избори - без бюджет, без при за хората, това ще е ваш избор", категорична е лидерът на БСП.