Постоянният представител на Афганистан в ООН Хулам Исакзай призова за създаване на хуманитарен коридор за напускащите страната хора.

"Съветът за сигурност и генералният секретар на ООН трябва да използват всички средства, с които разполагат, за да призоват към незабавно прекратяване на насилието, защита на правата на човека и амнистията да се изпълнява, както самите талибани заявиха, че ще правят вече, както и да призоват убийствата и актовете на възмездие да се прекратят."

Хуманитарният коридор, който Исакзай иска да бъде създаден е за граждани на Афганистан, които са заплашени да станат жертви на възмездие и нападения на талибаните. Исакзай призовава и съседните на Афганистан страни да отворят за тях границите си и да съдействат на хората, които се опитват да избягат от страната.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда ситуацията в страната, след като талибаните само за седмица успяха да настъпят и завземат на практика цялата страна, а от вчера вечерта държат и контрола над столицата Кабул. Министрите на външните работи на Европейския съюз също ще проведат спешни разговори по темата.

Узбекистан свали афганистански военен самолет

Узбекистан свали афганистански военен самолет

При опит да прелети границата

Ситуацията в Афганистан вече е особено критична. В столицата Кабул днес има безредици, особено в района на летището. Ройтерс съобщи за 5 жертви, други агенции съобщават за седем загинали в хаоса, след като стотици хора се опитаха със сила да се качат на самолети, излитащи от афганистанската столица.

По-рано пътническите полети от столичната аерогара бяха спрени, а излитащите към момента самолети има дипломатически персонал от различни посолства, които изтеглят своите служители от страната.

По неофициално потвърдена информация ръководителят на американската мисия в Афганистан Кенет Маккензи се е срещнал с лидерите на талибаните с молба да се възпрепятстват изтеглянето и евакуацията от летището в Кабул. Информацията е на AP, а агенцията твърди, че е постигнато съгласието на талибаните.

Призракът на афганистанската армия

Призракът на афганистанската армия

На фона на мълниеносната победа на талибаните, които само в рамките на седмица