46 батальона - с призраци, по 800 души всеки. Поне толкова са военните, които афганистанските власти са отчитали само на хартия, за да получават пари за тях от американците. Това съобщава тази сутрин френското издание Le Mond с позоваване на западен дипломат в Кабул, пожелал анонимност.

Цели подразделения са били водени като налични, но само по документи, пише и БиБиСи. Според някои експерти много е възможно на практика силовите структури, с които прозападното правителство на Афганистан разполага, да не достигат и половината от отчитаните 350 хиляди души.

Много издания задават такива въпроси на фона на мълниеносната победа на талибаните, които само в рамките на седмица успяха да завземат на практика цялата страна, а вчера влязоха и в столицата Кабул. Навлизането на талибаните в града предизвика екстремна евакуация на западните дипломати.

Съветът за Сигурност се събира заради Афганистан

Съветът за Сигурност се събира заради Афганистан

Антонио Гутериш изрази безпокойство във връзка с политическата криза...

Самият афганистански президент Ашраф Гани напусна страната, след като талибански бойци навлязоха в Кабул и поискаха капитулацията на правителството. 

Междувременно експрезидентът на страната Хамид Карзай съобщи в Twitter, че е създаден Координационен съвет, включващ председателя на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула, лидера на Ислямската партия Гюлбедин Хекматиар и самия Карзай. По думите на експрезидента, с тази стъпка се цели "да се предотврати хаосът и да бъдат намалени страданията на хората", както и мирното предаване на властта да се осъществи по най-добрия начин.

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните очакват мирно прехвърляне на Кабул, обещават да не го превземат със сила

Талибаните изключиха варианта страната да бъде управлявана от преходно правителство - те заявиха, че планират да обявят Ислямско емирство Афганистан. Те все пак обявиха, че жените ще могат да получават образование, но ще трябва да ходят извън домовете си с бурки. В столицата Кабул бе обявен комендантски час.

Над 90% от страната вече се намира под контрола на талибаните.

В Афганистан отново чистят кръвта с кръв

В Афганистан отново чистят кръвта с кръв

И ако е вярно това, че американците не могат да останат вечно в Афганистан, то не по-малко вярно е и друго: че от събарянето на режима на талибаните през 2001-ва година, Афганистан никога не е бил по-близо до изходната си точка и собствения си крах