Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната, след като талибански бойци навлязоха в Кабул и поискаха капитулацията на правителството, съобщи Independent.

От кабинета на афганистанския президент предадоха, че ''не могат да съобщят нищо за местоположението на Ашраф Гани от съображения за сигурност''.

Потвърждение дойде от два източника - служител в офиса на бившия президент на Афганистан Хамид Карзай и друг помощник в афганистанския съвет за сигурност - който говори пред агенция Асошиейтед прес.

Представител на талибаните каза, че групата проверява местонахождението на г -н Гани.

Пред банките в Кабул има опашки, същото е положението и пред летището. В посолството на САЩ много хора искат американски визи. По улиците има задръствания от коли, които се опитват да напуснат столицата. Цялата страна обаче вече е под контрол на талибаните, а Пакистан затвори Торхам, най-близкия ГКПП до Кабул.

Около 90% от Афганистан вече е под контрол на талибаните, 6 от 7-те армейски корпуса се предадоха, а Кабул беше единствения голям град, който още не е превзет. Талибанската атака бе светкавична. Вчера те превзеха Чар Асиб - район, разположен на 11 км южно от Кабул, а след това навлязоха и в предградието Рагман, което се намира само на 9 км. западно от столицата. Летището на столицата вече бе в обсега на 120- милиметровите миномети.

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните очакват мирно прехвърляне на Кабул, обещават да не го превземат със сила