Талибаните влязоха в столицата на Афганистан Кабул в неделя, каза служител на вътрешното министерство, докато САЩ евакуират дипломати от посолството си с хеликоптер, съобщават "Ройтерс", БиБиСи и АП.

Бойци на талибаните влязоха в покрайнините на афганистанската столица в неделя и казаха, че очакват "мирно прехвърляне" на града, след като обещаха да не го превземат със сила, но жителите изпадат в несигурност и паника, бързат да напуснат столицата, а работници бягаха от правителството офиси и хеликоптери, кацащи в посолството на САЩ.

Трима афганистански представители заявиха пред "Асошиейтед прес", че талибаните са в кварталите Калакан, Карабах и Пагман в столицата.

В национална офанзива, която отне малко повече от седмица, талибаните победиха, присъединиха или изгониха афганистанските сили за сигурност, бягащи от големи части на страната, въпреки че имаха известна въздушна подкрепа от американската армия.

Светкавичната скорост повдигна въпроса защо афганистанските сили се разпаднаха въпреки годините на обучение на САЩ и изразходваните милиарди долари. Само преди дни американска военна оценка бе, че ще мине месец преди столицата да бъде подложена на натиск.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахин заяви пред катарския сателитен канал Al-Jazeera, че бунтовниците "очакват мирно прехвърляне на град Кабул". Той отказа да предложи подробности за евентуални преговори между неговите сили и правителството.

Шахин призна, че те търсят безусловна капитулация от централното правителство.

Джалалабад падна без бой, единствено Кабул не е в ръцете на талибаните

Джалалабад падна без бой, единствено Кабул не е в ръцете на талибаните

Сутринта посолството на САЩ се евакуира с 6 големи военно-транспортни самолета

Преговарящите от талибаните се отправиха към президентския дворец в неделя, за да обсъдят трансфера, заяви афганистански представител, който говори при анонимност от страх. Остава неясно кога ще се осъществи този трансфер.

Изпълняващият длъжността министър на отбраната Бисмила Хан се опита да успокои обществеността. "Бяха дадени правомощия на делегация, която утре ще отиде в Доха (Катар), за да постигне споразумение за Афганистан", каза той. "Уверявам ви за сигурността на Кабул".

По-рано талибаните също се опитаха да успокоят жителите на столицата. "Ничий живот, имущество и достойнство няма да бъдат накърнени и животът на гражданите на Кабул няма да бъде застрашен", се казва в съобщение.

Въпреки обещанията, настъпи паника, тъй като много се втурнаха да напуснат страната през летището в Кабул, последният маршрут за излизане от страната, тъй като талибаните сега държат всеки граничен пункт.

Полетите с хеликоптери Boeing CH-47 Chinook до посолството започнаха след като талибаните завзеха близкия град Джалалабад. 

Държавният департамент на САЩ не отговори веднага на въпроси относно движенията. Близо до покрива на посолството обаче може да се види дим, тъй като дипломати спешно унищожават чувствителни документи.

Хеликоптери UH-60 Black Hawk, които обикновено са с войници, по-късно кацнаха и близо до посолството.

Най-малко един атакуващ хеликоптер е там, за да отвлича вниманието с евентуален ракетен огън. Преди няколко дни САЩ решиха да изпратят хиляди войници, които да помогнат за евакуацията на част от персонала от посолството си.

На международното летище в Кабул афганистанските сили изоставиха инициативата на западните военни, каза пилот, който говори при анонимност. 

В няколко точки има изстрели, въпреки че афганистанското правителство се опита да омаловажи стрелбата. "Силите за отбрана и сигурност, заедно с международните сили, работещи за сигурността на град Кабул и ситуацията е под контрол", заяви президентът на фона на хаоса.

Талибаните казват, че са превзели летището и затвора Баграм в покрайнините на Кабул. Комплексът бе епицентърът на войната срещу талибаните и Ал Кайда в продължение на около 20 години до миналия месец, когато американските военни напуснаха посред нощ, без да уведомят афганистанците.

Водените от САЩ коалиционни сили се нанесоха през декември 2001 г. и Баграм се превърна в огромна база, способна да побере до 10 000 войници. Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп посетиха базата по време на мандата си като президенти.

В Баграм също има затвор, в който са 5 000 затворници талибани. Източници от талибаните твърдят, че са освободили тези затворници. Затворът Баграм стана известен като афганистанския Гуантанамо - след скандалния американски военен затвор в Куба. Първоначално е построен и управляван от американците, но е предаден под афганистански контрол през 2013 г.

Всяка битка за Кабул би довела до огромни цивилни жертви и ще бъда кървава, допълва БиБиСи. Талибаните са наясно с това и искат да изпратят съобщение до международната общност, че "новите талибани"  са различни от преди.

Талибаните вече твърдят, че изтеглянето на американските войски показва, че те са победили най-голямата военна сила в света. Няма да е изненадващо, ако някои от техните местни лидери смятат, че това ще бъде голяма пропагандна победа, ако могат да контролират и евакуацията на САЩ и Великобритания през следващите дни.

Сайгон е трагедия, Кабул е фарс

Сайгон е трагедия, Кабул е фарс

Критиката към САЩ се засилва, има паралели с Виетнам и предупреждения за безпрецедентни потоци от бежанци към Европа