Критиката към политиката на САЩ по отношение на Афганистан се засилва. Много международни медии правят паралели с войната във Виетнам, докато други предупреждават за безпрецедентни потоци от бежанци към Европа, пише "Велт".

Талибаните продължават светкавичната им офанзива. Международните медии са загрижени за развитието, но също така има остри обвинения. На много ситуацията напомня за изтеглянето на САЩ от Виетнам. Много от тях си спомнят снимката от 1975 г. на хеликоптер на покрива на сграда, евакуиращ служителите на ЦРУ - символ на провала.

Хилядите американски войници, изпратени в Афганистан, за да евакуират служителите на посолството от Кабул, съживиха болезнените спомени на САЩ за падането на Сайгон.

"Последните новини за нашето посолство и прибързано разполагане на военни сили изглеждат като подготовка за падането на Кабул", каза водещият републикански депутат Мич МакКонъл. "Решенията на президента Байдън ни карат да се отправим към още по-лошо продължение на унизителното падане на Сайгон през 1975 г."

Още през юни, когато талибаните напредваха с инерция, самият Байдън обърна внимание на паралелите със Сайгон - и ги отхвърли. "Няма да има обстоятелства, при които ще видите хора, взимани от покрива на посолството на САЩ от Афганистан", каза той.

Същият месец - след като светкавичната офанзива на талибаните изненада много американски военни служители - председателят на съвместния началник на щаба на САЩ генерал Марк Мили също отхвърли сравненията с отчаяното изтегляне от Сайгон.

"Не виждам такова развитие", каза Мили. "Може и да греша, кой знае, не можеш да предвидиш бъдещето, но не виждам Сайгон от 1975 в Афганистан. Талибаните просто не са армията на Северен Виетнам. Не е такава ситуацията."

Пентагонът отчаяно иска да избегне разгром, който се излъчва на живо в праймтайм. Те не искат никакви хеликоптери да излитат от покрива на посолството на САЩ с отчаяни афганистанци, които се вкопчваха в евакуираните, както се случи в Сайгон през 1975 г. Те не искат падания на Blackhawk или граждански контрагенти, окачени по мостове, пише "Ню Йорк Пост".

Джалалабад падна без бой, единствено Кабул не е в ръцете на талибаните

Джалалабад падна без бой, единствено Кабул не е в ръцете на талибаните

Сутринта посолството на САЩ се евакуира с 6 големи военно-транспортни самолета

"Ла Република": Призракът на Сайгон витае над Байдън

На този прокълнат 30 април 1975 г., денят на падането на Сайгон, Джо Байдън беше на 32 години, в началото на политическата си кариера, най-младият сенатор в историята на Съединените щати.

Днес той е най-старият президент на Америка и дори да се смята за експерт по външна политика, той е обвинен, че повтаря този срамен епизод.

Мнозина сравняват изтеглянето на американските войски от Афганистан с изтеглянето от Виетнам ... Но общественото мнение на Америка има много други приоритети: бързо излизане от пандемията, консолидиране на икономическия растеж, връщане към пълна заетост.

"Ел Мундо": Кабул може да стане втори Сайгон

Падането на Кабул и превземането на цялата страна от талибаните е предвидимо. След изтеглянето на американските войски крехките структури на държавата и армията, обучавани от години от съюзническите военни, включително испанците, се сриват като къща от карти. Афганистанските войници предават оръжията си без съпротива. Отмъщението на талибаните идва бързо и безмилостно и удари предимно жени и момичета.

Джо Байдън потвърди, че няма да спре изтеглянето на войските си. Предстои персоналът на посолството да бъде евакуиран, още един знак за фаталното поражение след две десетилетия работа в страната. Има исторически паралел с отчаяния полет на хеликоптер на американски граждани и южновиетнамци по време на падането на Сайгон през 1975 г.

Поразяващо е да видим как ситуацията се връща към изходната си точка през 2001 г. и как ислямският режим се възстановява в Афганистан, с подкрепата на Пакистан, който несъмнено отново ще изнесе терора, както направиха Ал Кайда и Осама бин Ладен от базата им на операции там през 2001 г. 

"Де Щандарт": Много афганистанци ще избягат

Освен възобновената заплаха от тероризъм, Европа също е загрижена за нов имиграционе наплив. Паниката в Афганистан вече е голяма. Ако контролираният от правителството район продължава да се свива и шариатският закон отново да бъде въведен, емиграция по-специално на по-млади афганистанци е предвидима. Особено, тъй като вече има някои индикации, че талибаните ще бъдат също толкова фундаментални през 2021 г., както и преди двадесет години.

Сривът на икономиката също ще увеличи миграцията. На деветдесет процента от войниците на афганистанското правителство е плащано предимно от САЩ, а три четвърти от гражданските разходи са заплащани от Запада. Ако това изчезне, афганистанската икономика ще се срине. 

"Телеграф": Напредъкът на талибаните е трагедия

Бързият напредък на талибаните в Афганистан е трагедия, защото управлението на талибаните означава диктатура и нещастие. Вече има съобщения за жени, на които им е отказано правото на работа, принуждавани да стоят на закрито, покривани и дори момичета, които са насилствено омъжени за бойци.

Разпадането на зараждащата се афганистанска държава, по-вероятно днес от всякога, би предизвикало изселване на бежанци и би поставило основите за бъдещи терористични дейности.

Независимо от това, което мислите за Запада, нахлул в страната през 2001 г., той имаше отговорност да напусне страната по подходящ начин. Очевидно не направи това. 

"Де Фолкскрант": Талибаните се подкрепят от Ал Кайда

Смята се, че около 500 души от Ал Кайда се бият заедно с талибаните. Ислямска държава също присъства в Афганистан, но тази организация е в конфликт с талибаните.

В "мирното споразумение", което талибаните подписаха с администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп миналата година, те обещаха, че Афганистан няма да се превърне в сигурно убежище за Ал Кайда и подобни групировки.

Според доклад за Съвета за сигурност на ООН обаче е "невъзможно да се прецени" дали талибаните ще спазят това обещание. 

ЕйБиСи: Кулминацията на кошмара в Афганистан

Катастрофалното изтегляне на американските и натовските войски от Афганистан е кулминацията на кошмар, който ще остане в историята като тежка грешка.

Последиците от тези действия ще засегнат целия регион, а вероятно и света. Западните сили бяха изпратени в Афганистан с обещанието да извадят страната от бездната, в която тя беше потопена от десетилетия война и ислямистко варварство. Сега, след две десетилетия на безсилие, войските напускат отново, без да са спазили обещанието си за мир и просперитет.

Сега може да се очаква огромен приток на бежанци.

"Вашингтон пост": Байдън просто иска да остави изтеглянето на войските зад гърба си и да забрави

Президентът Байдън е кристално ясен относно изтеглянето на американските сили от Афганистан: Той иска това да стане до 31 август. Когато настъпи 20-годишнината от терористичните атаки на 11 септември 2001 г., на войници няма да бъде разрешено да стоят на афганистанска земя.

Единственият ужасен проблем е, че талибаните, свалени от американската инвазия преди 20 години, след това отново може да имат пълен контрол. Оттеглянето на Байдън, както и отказът му да предостави по-голяма подкрепа на афганистанското правителство, може да се превърне в бедствие. Байдън каза, че сега е добре, защото след 20 години опити да се накара Кабул да управлява по-ефективно и да се бори по-сериозно с талибаните, все още нямаше изгледи за победа.

Но САЩ бяха в безизходица, не бяха победени. Има разлика - и каква огромна разлика, скоро ще стане трагично очевидно. Защото освен че не позволиха на терористите да използват Афганистан като база за нов 11 септември, Съединените щати също постигнаха или наблюдаваха реален напредък за народа на Афганистан.

"Дагблад", Норвегия: Талибаните трябва да са благодарни на САЩ

Всъщност талибаните трябва да изпратят огромна благодарност на САЩ. По време на настъплението си през последните няколко седмици те заловиха американско оръжие, друга военна техника и военни превозни средства. 

Засега талибаните отказват прекратяване на огъня. Експертите не са сигурни дали ислямистите залагат на пълна военна победа или до каква степен просто искат да получат възможно най-силните карти, за да могат да определят условията за евентуално политическо и военно споразумение с правителството. Независимо от това ситуацията изглежда мрачна.

"Кориера дела Сера", Италия: Ще има ли неконтролируем поток от бежанци?

Афганистан е на ръба на колапса и Европа се страхува от бежанска вълна като тази, предизвикана от кризата в Сирия. Марио Драги също поиска през юни ЕС да се подготви за усвояване на река от нелегална имиграция.

Но старият континент изглежда е неподготвен за всички евентуалности и дори има такива, които искат да се убедят, че Европа е в безопасност и че пристигащите мигранти са избягали само по икономически причини: това е предположението на държавите-членки на ЕС, които са по Балканския маршрут, този, който досега е използван от първите афганистанци, пристигнали в ЕС.

Германия, Белгия, Холандия, Дания, Австрия и Гърция се опасяват, че нежеланият приток на мигранти ще бъде неконтролируем веднага щом вратата се отвори за някого - досега консервативните правителства на страните от Вишеград не са се присъединили към групата.

Най-големите усилия на Европа могат да бъдат насочени към помощ за Иран и Пакистан, които са цел на по-голямата част от мигрантите.

В Афганистан отново чистят кръвта с кръв

В Афганистан отново чистят кръвта с кръв

И ако е вярно това, че американците не могат да останат вечно в Афганистан, то не по-малко вярно е и друго: че от събарянето на режима на талибаните през 2001-ва година, Афганистан никога не е бил по-близо до изходната си точка и собствения си крах