Талибаните се доближиха до целта си за пълен контрол над Афганистан, като столицата Кабул сега е единственият голям град, останал в ръцете на правителството, съобщава БиБиСи. 

В неделя талибаните превзеха Джалалабад, ключов източен град, без бой. Това се случи след на превземането на правителствения северен бастион Мазари-Шариф само ден по-рано. 

Бързият срив на правителствените сили остави президента Ашраф Гани под нарастващ натиск да подаде оставка. 

Междувременно САЩ започнаха да евакуират служители от посолството си в Кабул. В неделя сутринта те бяха откарани на летището, където бяха видени да се качват на шест големи военно-транспортни самолета. САЩ са изпратили 5000 войници, за да помогнат в операцията.

АП съобщава, че в неделя сутринта могат да се видят хеликоптери, които летят до и от посолството на САЩ, заедно с бронирани превозни средства. Дим може да се види и от унищожаването на чувствителни документи от персонала.

Президентът Джо Байдън защити решението си да засили изтеглянето на САЩ от Афганистан, заявявайки, че не може да оправдае "безкрайното американско присъствие в разгара на граждански конфликт на друга държава".

Байдън заплаши талибаните с бърз и силен военен отговор

Байдън заплаши талибаните с бърз и силен военен отговор

САЩ подсилват военното си присъствие

Какво се случи в Джалалабад - В докладите от неделя сутринта се казва, че талибаните са превзели града, столицата на провинция Нангархар, без да бъде изстрелян и един изстрел.

"В момента няма сблъсъци в Джалалабад, защото губернаторът се е предал на талибаните", каза местен афганистански представител пред агенция "Ройтерс". "Преминаването към талибаните бе единственият начин да се спасят цивилни животи."

Завземането на Джалалабад означава, че талибаните са осигурили пътищата, свързващи страната с Пакистан, само часове след като Мазари-Шариф, столицата на провинция Балх и четвърти по големина град в Афганистан, също падна до голяма степен без бой.

Абас Ебрахимзада, депутат от Балх, заяви пред агенция "Асошиейтед прес", че националната армия се е предала първа, което след това е накарало проправителствените сили и други милиции да се откажат от съпротива.

Какво се случва в Кабул -  Повече от 250 000 души са разселени от боевете и много от тях са потърсили убежище в Кабул. Някои, които са избягали от райони, контролирани от талибаните, заявиха, че талибаните искат семействата да предават неомъжени момичета и жени, за да станат съпруги на бойци.

35-годишната Мужда, самотна жена, която избяга от Перван в Кабул с двете си сестри, заяви, че ще си отнеме живота, вместо да позволи на талибаните да я принудят да се ожени. "Плача ден и нощ", коментира тя пред АФП.

Жени от районите, контролирани от талибаните, съобщават, че вече са принудени да носят бурки - еднокомпонентни воали, които покриват лицето и тялото - и се съобщава, че талибаните пребиват хората, които нарушават социалните им правила.

"Ал Джазира": Мазар-и-Шариф паднал след заговор

"Ал Джазира": Мазар-и-Шариф паднал след заговор

Талибаните контролират стратегически Афганистан

"Не дай Боже войната да дойде в Кабул", каза 53-годишният жител на града Сайед Акбар пред "Ню Йорк Таймс". "Хората тук са преминали през 40 години скръб. Пътищата, по които вървим, са изградени върху костите на хората."

17-годишният Абдула, заяви пред агенция "Франс прес", че той и семейството му са избягали от северния град Кундуз, след като е превзет от талибаните и сега спят в палатка в парк в Кабул. Той каза, че той и други младежи в Кундуз са били принудени да носят гранати и други боеприпаси за бойците.

Жителите на Кабул се редят на дълги опашки в банки, опитвайки се да изтеглят спестяванията си. Съобщава се, че в някои клонове вече са свършили парите.

Имаше и съобщения за бунт в затвора Пул-е-Чархи в покрайнините на столицата, като местните жители казаха, че от съоръжението се чува стрелба.

В предварително записано телевизионно обръщение в събота президентът Ашраф Гани заяви, че основен приоритет е мобилизирането на афганистанските въоръжени сили, за да се предотврати по-нататъшно унищожаване и разселване на хора. Речта дойде на фона на предположения, че Гани може да обяви оставката си.

Талибаните започнаха с екзекуции на предали се пленници, има боеве на 11 км от Кабул

Талибаните започнаха с екзекуции на предали се пленници, има боеве на 11 км от Кабул

Главната радиостанция на Кандахар вече е "Гласът на шариата", има съобщения за ВВС удари на САЩ по позиции до Кабул