Американският президент Джо Байдън заплаши талибаните с военен отговор, съобщи пресслужбата на Белия дом.

В изявлението на американския лидер се отбелязва, че "всички действия" на талибаните на територията на Афганистан, които застрашават американския персонал или мисията на САЩ, "ще бъдат посрещнати с бърз и решителен военен отговор" от Вашингтон.

Както отбеляза политикът, представители на талибаните бяха информирани за това на разговорите в Доха.

Предните части на талибаните са забелязани на 11 км от Кабул

Предните части на талибаните са забелязани на 11 км от Кабул

Рухнал е бойният дух на афганистанската армия

Байдън също така инструктира държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да подкрепи афганистанския президент Ашраф Гани и други афганистански лидери "в усилията им да предотвратят по -нататъшно кръвопролитие и да доведат до политическо уреждане" в страната.

Говорителят на Пентагона Джон Кирби заяви тази седмица, че САЩ са започнали да разполагат допълнителни войски в Кабул.

Президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил разполагането на до 5000 американски войници, за да се гарантира безопасността на евакуацията на персонала в посолството на САЩ в Афганистан. Това се посочва в изявление на пресслужбата на Белия дом.

Първо, въз основа на препоръките на нашите дипломатически, военни и разузнавателни екипи, разреших разполагането на около 5 хиляди американски войници, за да се осигури подреденото и безопасно изтегляне на американския персонал и другите ни партньори, безопасната евакуация на афганистанците, които помогнаха на нашите военни, както и тези, които са изложени на риск поради напредъка на талибаните, решил Байдън.

"Фигаро": Как Афганистан ще се събуди на 31 август

"Фигаро": Как Афганистан ще се събуди на 31 август

Няма кой да спре талибаните

В момента има конфронтация между правителствените сили и талибанските бойци в Афганистан на фона на изтеглянето от страната на американския военен контингент, който е там от 2001 г. Миналата година САЩ и талибаните подписаха споразумение за прекратяване на огъня - като част от споразумението американските войски трябва да напуснат Афганистан до 11 септември.