Президентът на САЩ Джо Байдън заяви във вторник, че не съжалява за решението си да изтегли американските сили от Афганистан, на фона на съобщенията за нарастващите цивилни жертви, докато талибаните държат под контрол вече 65% от територията на страната, предаде The Hill.

"Похарчихме над 1 трилион долара за 20 години. Обучихме и оборудвахме с модерно оборудване над 300 000 афганистански военни, каза Байдън на пресконференция. Афганистанските лидери трябва да се обединят. Загубихме хиляди американски служители. Те трябва да се борят за себе си. Бийте се за своята нация."

Байдън обеща, че САЩ ще спазят ангажиментите си да осигуряват въздушна подкрепа, да снабдяват афганистанските сили с храна и оборудване и да изплащат заплатите си.

В Афганистан мислят за офанзива срещу талибаните

В Афганистан мислят за офанзива срещу талибаните

Нови планове в Кабул

Припомняме, че администрацията на Байдън призова във вторник талибаните да прекратят настъплението си в Афганистан.

Дипломатът Залмай Халилзад, специален пратеник на САЩ за мирните преговори в Афганистан, е в Доха, Катар, за да се срещне с лидерите на групировката и да ги призове да спрат да се сражават, след като бързо завзеха шест от 34 -те столици на афганистанските провинции.

Но талибаните пренебрегнаха предишните молби.

Ситуацията в Афганистан ескалира, след като държавите от САЩ и НАТО започнаха изтеглянето на войски от републиката на 1 май, което се осъществява като част от мирно споразумение, подписано през 2020 г. между талибаните и представителите на САЩ.

Американски бомбардировачи нападнаха талибаните след окупацията им на стратегически важен град в Северен Афганистан.

От своя страна Иран обяви, че е готов да помогне на преговорите между талибани и армейски сили в Афганистан.

Изтеглянето на войски от Афганистан е стратегическа грешка, която рискува възраждането на тероризма, каза преди дни бивш висш британски генерал.

Генерал сър Ричард Барънс, който беше ръководител на Обединеното командване на Обединените сили на Обединеното кралство, каза пред Би Би Си, че Великобритания и западните съюзници са "продали бъдещето на Афганистан".