Талибаните превзеха столица на афганистанска провинция, нанасяйки пореден тежък удар на правителството, подкрепяно от Запада, предаде "Ройтерс".

Говорителят на полицията в южната провинция Нимруз уточни, че столицата Заран е паднала в ръцете на радикалните ислямисти заради липса на подкрепления от правителството.

Русия уверява: настъплението на талибаните в Афганистан губи силата си

Русия уверява: настъплението на талибаните в Афганистан губи силата си

Русия щяла да продължи да настоява за мирни преговори

Сражаващи се за повторно налагане на строгия ислямски закон шериата след свалянето им от силите, предвождани от САЩ през 2001 г., талибаните засилиха кампанията си да победят подкрепяното от САЩ правителство, докато чуждестранните сили завършват изтеглянето си от страната след 20-годишна война.

Ислямистките екстремисти превзеха десетки области и гранични пунктове през последните месеци и оказаха натиск върху няколко провинциални столици, включително Херат в западната част на страната и Кандахар в южната, докато чуждестранните войски се изтеглят.

Талибаните застреляха шефа на правителствената пресслужба на Афганистан

Талибаните застреляха шефа на правителствената пресслужба на Афганистан

"Дивите терористи отново извършиха мерзък акт"

Заран беше първата провинциална столица, която беше завзета от ислямистите, откакто през февруари 2020 г. САЩ постигнаха споразумение с талибаните за изтегляне на американските войски.

Местен източник съобщи, че талибаните са завзели офиса на губернатора, полицейското управление и лагер близо до иранската граница.

Източници на талибаните заявиха, че ислямистите са празнували, а падането на Заран ще повиши духа на бойците им в други провинции.

Най-малко 40 убити цивилни за 24 часа в обсаден град в Афганистан

Най-малко 40 убити цивилни за 24 часа в обсаден град в Афганистан

В Лашкар Гах се сражават правителствени сили и талибаните

Командир на талибаните, говорил при условие да остане анонимен, е заявил, че провинцията има стратегическо значение, тъй като е на границата с Иран.

"Това е началото и ще видите как други провинции попадат в нашите ръце много скоро", изтъкна той.