Настъплението на талибаните в Афганистан "постепенно губи силата си", тъй като ислямистите нямат ресурси да завладеят големите градове. Това обяви високопоставен служител в руското външно министерство, цитиран от "Интерфакс".

Александър Викантов, заместник-началник на пресслужбата на министерството, цитира примери, в които афганистанските правителствени сили успяха да отвоюват обратно някои области, превзети от талибаните миналия месец, въпреки че добави, че дейността на ислямистите е била забележима този месец в близост до големи провинциални центрове.

Най-малко 40 убити цивилни за 24 часа в обсаден град в Афганистан

Най-малко 40 убити цивилни за 24 часа в обсаден град в Афганистан

В Лашкар Гах се сражават правителствени сили и талибаните

"Талибаните нямат ресурси да завземат и задържат големи градове, включително столицата Кабул. Настъплението им постепенно губи силата си", увери той.

Русия щяла да продължи да настоява за мирни преговори, добави той.

Бързите териториални придобивки на талибаните в селските райони на Афганистан през последните няколко месеца хванаха мнозина неподготвени, особено афганистанското правителство.

Афганистанските власти са готови на сътрудничество с талибаните, но под условие

Афганистанските власти са готови на сътрудничество с талибаните, но под условие

Да спрат тероризма

Въпреки че темпото на този блиц се забави, ислямистките радикали се насочиха към градските центрове, прониквайки дълбоко в три ключови провинциални столици, за които мнозина се опасяват, че могат да попаднат под контрола на талибаните.

Боевете бяха особено тежки в град Херат, близо до западната граница с Иран, град Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд в югозападната част на страната, и Кандахар в южната част.

Още хиляди афганистанци могат да се преместят в САЩ като бежанци

Още хиляди афганистанци могат да се преместят в САЩ като бежанци

Държавният департамент обяви нова програма

Трима талибански командири са казали пред "Ройтерс", че са сменили стратегията от прицелване в селски райони към атакуване на провинциални градове в отговор на засилените американски въздушни удари, след като САЩ заявиха, че прекратяват най-дългата си война.

Говорителят на афганистанската армия заяви, че тази седмица е обявено извънредно положение в Лашкар Гах и правителствените сили получават подкрепления и въздушна подкрепа от САЩ.

Водят се ожесточени боеве между талибаните и армията на Афганистан

Водят се ожесточени боеве между талибаните и армията на Афганистан

Сражения за Херат, Лашкар Гах, Кандахар…

"Специални части са изпратени в района. Те са с висок боен дух", отбеляза говорителят на въоръжените сили генерал Аджмал Омар Шинвари.

Загубата на Лашкар Гах би била огромен удар за правителството, което се ангажира да защитава стратегически центрове, след като през последните месеци загуби много селски райони от талибаните.