Още хиляди афганистанци, които може да са обект на насилие от талибаните заради връзките си със САЩ, ще имат възможност да се преместят като бежанци в САЩ по нова програма, обявена от Държавния департамент, предаде "Ройтерс".

Агенцията по-рано съобщи за плановете за създаване на бежанската програма "Приоритет две", обхващаща афганистанци, работили по финансирани от САЩ проекти и за базирани в САЩ неправителствени органи и медии

"В светлината на увеличените нива на насилие от страна на талибаните, правителството на САЩ работи да предостави на някои афганистанци, включително онези, които са работили със САЩ, възможност за преселване на бежанци в САЩ", се казва в съобщението на Държавния департамент.

US Сенатът гласува над 2 млрд. долара за полицията и афганистанските бежанци

US Сенатът гласува над 2 млрд. долара за полицията и афганистанските бежанци

Полицията на Капитолия трябва да бъде подпомогната след щурма на 6 януари

"Тази програма разширява възможността за постоянно преселване в САЩ на много хиляди афганистанци и техните близки членове на семейството, които може да са изложени на риск", допълват от американското външно ведомство.

Програмата идва, докато боевете в Афганистан се разрастват преди официалното приключване на изтеглянето на американските войски в края на този месец, като талибаните се стремят да превземат ключови провинциални столици.

Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред натиск от страна на конгресмени и правозащитни организации да помогне на афганистанците, изложени на риск от отмъщение на талибаните заради връзката им със САЩ по време на 20-годишната война на САЩ.

Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан

Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан

На фона на талибанските атаки и наближаващото изтегляне на американските войски

Онези, които са работили като служители на подизпълнители, местно наети служители и преводачи за правителството на САЩ или въоръжените сили, имат право да се възползват от новата програма, както и афганистанците, наети от американска медия или неправителствена организация (НПО), уточниха от Държавния департамент.

Държавният секретар Антъни Блинкън ще направи коментари за програмата по-късно днес, допълниха от ведомството.

Новата програма за афганистанците изисква кандидатите да бъдат посочени от американска агенция или за най-възрастния гражданин на САЩ, служител на неправителствена организация или медийна организация със седалище в САЩ.

САЩ евакуира 2500 афганистанци на своя територия

САЩ евакуира 2500 афганистанци на своя територия

Близо 20 000 са подалите молба за презаселване след изтеглянето на американските войски

Това изискване се различава от съществуващата бежанска програма за иракчани, която позволява на иракчаните да кандидатстват директно, но беше спряна за неопределено време, докато америкаските власти продължават широкомащабно разследване за измами.

Програмата "Приоритет 2" е валидна за афганистанците, които не отговарят на условията за програмата за Специална имиграционна виза (SIV), която обхваща преводачи и други, които са работили за правителството на САЩ, и техните семейства.

Около 200 кандидати за SIV, чиито визи са в последния етап на обработка, и членове на семействата им отлетяха за САЩ миналата седмица в началото на евакуационното усилие, наречено "Операция Съюзническо убежище", което може да включва до 50 000 души или повече.

Лавров нарече изтеглянето на САЩ от Афганистан провал

Лавров нарече изтеглянето на САЩ от Афганистан провал

САЩ не били постигнали целите си в Афганистан