Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че САЩ не са постигнали целите си в Афганистан, съобщава "Новости".

"Американците напуснаха, както потвърди президентът (на САЩ Джо) Байдън, тъй като стигнаха до заключеине, че мисията им е изпълнена. Разбира се, той се опита да представи ситуацията в максимално позитивни краски, но всички разбират, че мисията се провали. Това се признава открито, в това число в самите Съединени щати", коментира руският първи дипломат.

Буш: Изтеглянето на САЩ от Афганистан е грешка, ще бъдат изклани цивилни

Буш: Изтеглянето на САЩ от Афганистан е грешка, ще бъдат изклани цивилни

Той предупреждава за неописуеми страдания на афганистанските жени и момичета

Лавров обърна внимание на факта, че тероризмът не бил изчезнал никъде, терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и клоновете на "Ал Кайда" били укрепили своите позиции в страната. В същото време производството на наркотици било достигнало рекордни висоти - 90 процента от световния обем идвал от Афганистан и нищо не се правело за борба с това.

В същото време ръководителят на руската дипломация подчерта, че Москва възнамерявала да си сътрудничи с Вашингтон и Пекин за уреждане на ситуацията в страната. Необходимо е да се постигнат тези цели с политически средства, в диалога трябва да участват представители на талибаните, настоя Лавров.

Талибаните завзеха и важен афганистански граничен пункт с Пакистан

Талибаните завзеха и важен афганистански граничен пункт с Пакистан

Прибират приходите от митниците

В Афганистан е налице конфронтация между правителствените сили и талибаните, които завзеха значителни територии в селските райони и започнаха офанзива срещу големи градове. Нестабилността нараства на фона на обещанията на американските власти да завършат изтеглянето на техния контингент от страната до 31 август.

Замир Кабулов, директор на втория азиатски департамент на руското външно министерство, смята, че войната може да продължи още два месеца, но екстремистите нямало да завладеят напълно страната, въпреки че вече са окупирали почти половината от окръзите.

Американците вече нямат приятели в Афганистан

Американците вече нямат приятели в Афганистан

На фона на обострената геополитическа главоблъсканица, която се заформя отново около Афганистан, талибаните настъпват навсякъде в страната