Талибаните обявиха, че са поели контрол над важен търговски маршрут, свързващ Пакистан с южната част на Афганистан, часове след като афганистанските сили предадоха критичния транзитен пункт на ислямистката екстремистка групировка, предаде "Ройтерс".

Афганистански правителствени представители все още не са потвърдили падането на град в област Спин Болдак в провинция Кандахар, разположен близо до границата с Пакистан.

Талибаните обградиха централния афганистански град Газни

Талибаните обградиха централния афганистански град Газни

Газни е на главния път между Кабул и град Кандахар

"Муджахидините завзеха важен пограничен град, наречен Уеш в Кандахар", уточни в изявление говорител на талибаните.

"С това важният път между (Спин) Болдак и митниците Чаман и Кандахар попадна под контрола на муджахидините", допълни той.

Данните на правителството на Афганистан показват, че около 900 камиона преминават границата всеки ден, свързвайки Пакистан с Афганистан, Иран и страните от Централна Азия.

Талибаните нахлуха в Кандахар

Талибаните нахлуха в Кандахар

Водят се боеве

Шафикула Атаи, председател на Афганистанската търговско-инвестиционна камара в столицата Кабул, заяви, че през последните седмици талибаните са поели контрола над Ислам Кала и Тургунди в провинция Херат, Ширхан Бандар в Кундуз и граничното пристанище Абу Насер Фарахи в провинция Фарах.

Талибаните бързо осигуряват всички гранични контролно-пропускателни пунктове, за да напълнят касите си с митнически приходи, вместо те да бъдат прехвърлени в хазната на афганистанското правителство.

"Нямаме точни данни за обема на търговията и транзита, извършвани от тези пунктове, след като вече са при талибаните... доходите започнаха да отиват при талибаните", каза той пред "Ройтерс".

Талибаните завзеха ключов ГКПП с Иран, контролират 85% от територията на Афганистан

Талибаните завзеха ключов ГКПП с Иран, контролират 85% от територията на Афганистан

Радикалните ислямисти настъпват