Талибаните са нахлули във втория по големина афганистански град Кандахар. Това съобщава руската агенция "Новости", позовавайки се на източник.

По информация на източника боеве са се водили в района на централния затвор, а сега продължавали в района на пазара. Няколко цивилни са убити и ранени, но точният брой не е известен.

Талибаните завзеха ключов ГКПП с Иран, контролират 85% от територията на Афганистан

Талибаните завзеха ключов ГКПП с Иран, контролират 85% от територията на Афганистан

Радикалните ислямисти настъпват

В същото време, съгласно изявление на Националното управление за безопасност, през нощта спецподразделение на правителствената армия е провело операция срещу талибаните в няколко района на града, в резултат на което са били убити деветима ислямисти и още двама са ранени.

Междувременно губернаторът на Кандахар увери, че ситуацията в града била овладяна и талибаните се оттегляли.

По-рано представители на радикалните ислямисти заявиха, че са поели контрола над 174 от 400 афганистански окръга.

Талибаните издигнаха знамето си на границата между Афганистан и Таджикистан

Талибаните издигнаха знамето си на границата между Афганистан и Таджикистан

Ислямистите предриеха мощна офанзива

В Афганистан има конфронтация между правителствените сили и талибаните, които завзеха значителни територии в селските райони и започнаха офанзива срещу големи градове. Ескалацията се случва на фона на изтеглянето на американските войски, което руският външен министър Сергей Лавров нарече признание за провала на мисията на Вашингтон в страната.

Сега делегация на политическото крило на радикалните ислямисти е в Москва, като руските власти ги приемат, въпреки че в Русия талибаните са обявени за терористична групировка. Представителите на талибаните са се срещнали със специалния пратеник на руския президент за Афганистан Замир Кабулов и са обещали, че няма да безпокоят съседните държави и няма да позволят присъствието на ДАЕШ ("Ислямска държава") в страната. Те също така са очертали целите си и са уверили, че са готови да започнат отношения със САЩ от нулата.

Над 1000 афганистански войници бягат от талибаните през границата, Таджикистан праща армия

Над 1000 афганистански войници бягат от талибаните през границата, Таджикистан праща армия

Ако е нужно Русия ще помогне на Таджикистан с регионален блок за сигурност, Китай също граничи с Афганистан

Припомняме, че в Кандахар дълги години имаше български военен контингент, състоящ се от стотици военнослужещи, които охраняваха в района на летището в града.