Въоръжените сили на талибаните са окачили знаме на афганистанско-таджикската граница. Това е съобщил за "Новости" източник от администрацията на Горно-Бадахшанска автономна област в Таджикистан.

"Талибаните, които превзеха пограничния пост от афганистанските правителствени войски на 5 юли, днес поставиха знаме на подпората на своята страна на моста през река Пяндж, който свързва двете страни, срещу таджикския контролно-пропускателен пункт Тем", уточнил източникът.

В Афганистан може да избухне гражданска война

В Афганистан може да избухне гражданска война

След изтеглянето на международните сили от страната

През нощта на 5 юли афганистански граничари предадоха без бой своя контролно-пропускателен пункт, като 312 войници преминаха по този мост в съседен Таджикистан.

В Афганистан сега има конфронтация между правителствените сили и талибаните, които завзеха значителни територии в селските райони и предприеха настъпление срещу големи градове. Ескалацията се случва на фона на изтеглянето на американските войски, което руският външен министър Сергей Лавров нарече признание за провала на мисията на САЩ в страната.

Някои афганистански войници отидоха в Таджикистан. Душанбе помоли съюзниците си от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) да помогнат за справяне с предизвикателствата пред Афганистан и съвместните усилия за укрепване на южните граници.

Таджикистан зове за помощ предвожданата от Русия ОДКС на границата с Афганистан

Таджикистан зове за помощ предвожданата от Русия ОДКС на границата с Афганистан

След като ситуацията със сигурността в Афганистан бързо се влоши

Междувременно стана ясно, че делегация на политическото крило на талибаните е била в Москва днес. В руската столица те са уверили, че те не се опитвали да завземат с военни средства властта в Афганистан.