Таджикистан призова членовете на предвождан от Русия военен блок да му помогнат да се справи с предизвикателствата пред сигурността, идващи от Афганистан, часове след като Москва обеща да защитава своите регионални съюзници, засегнати от настъплението на талибаните, информира "Ройтерс".

Ситуацията със сигурността в Афганистан бързо се влоши, след като чуждестранни войски се изтеглят след 20 години, а стотици афганистански военнослужещи преминаха границата с Таджикистан в отговор на настъплението на талибаните.

Над 1000 афганистански войници бягат от талибаните през границата, Таджикистан праща армия

Над 1000 афганистански войници бягат от талибаните през границата, Таджикистан праща армия

Ако е нужно Русия ще помогне на Таджикистан с регионален блок за сигурност, Китай също граничи с Афганистан

В призив към Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), която включва Русия и пет други бивши съветски републики, таджикски представител подчерта, че страната му не може да се справи с нестабилността на границата си без външна помощ.

"Предвид настоящата ситуация в региона, както и отдалечеността и планинския терен на някои части от границата с Афганистан, да се справим сами с това предизвикателство изглежда трудно", отбеляза Хасан Султонов, представител на Таджикистан в ОДКС.

Коментарите на Султонов бяха направени, след като руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да използва военната си база в Таджикистан, една от най-големите ѝ в чужбина, за да осигури сигурността на своите съюзници в региона.

САЩ планират спешна евакуация на посолството си в Афганистан

САЩ планират спешна евакуация на посолството си в Афганистан

Подготовката се провежда като част от изтеглянето на войските

"Ние следим отблизо какво се случва в Афганистан, където ситуацията има тенденция бързо да се влошава, включително на фона на прибързаното излизане на американски и други войски на НАТО", отбеляза Лавров.

"Ще направим всичко възможно, включително да използваме възможностите на руската военна база на границата на Таджикистан с Афганистан, за да предотвратим всякакви агресивни импулси към нашите съюзници", увери руският първи дипломат.

Талибаните превзеха 13 области за ден

Талибаните превзеха 13 области за ден

Ново напрежение в региона

Руският президент Владимир Путин в понеделник каза на Емомали Рахмон, президента на Таджикистан, че Москва ще помогне на бедната бивша съветска република да се пребори с последиците от излизането на НАТО от съседен Афганистан, ако е необходимо.

Рахмон е наредил мобилизирането на 20 000 запасняци за укрепване на границата на страната му с Афганистан, след като над 1 000 афганистански военнослужещи избягаха през границата в отговор на настъплението на талибаните.

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

САЩ искат бази и войски в Централна Азия, но Русия и Китай няма да им позволят