Американски служители засилиха планиранa спешна евакуация на американското посолство в афганистанската столица Кабул на фона на опасенията, че влошената ситуация със сигурността може да застраши останалите военни и дипломатически корпуси, както и други американци. Това съобщи The Wall Street Journal, като цитира свои източници.

Подготовката се провежда като част от изтеглянето на САЩ от Афганистан, което Пентагонът заяви в петък, че ще се проведе до края на август. В рамките на изтеглянето, американската армия се оттегли от авиобаза Баграм, която е в центъра на американските военни операции в Афганистан за близо 20 години.

Евакуацията може да включва не само стотици служители в посолството на САЩ, но и хиляди други американци в страната.

Припомняме, че вчера президентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че изтеглянето на американски войски от Афганистан е в ход. Това заяви той на пресконференция в Белия дом. Операцията обаче няма да бъде приключена през следващите няколко дни. Държавният глава изрази увереност, че афганистанските лидери имат способността да поддържат правителството, но е загрижен за вътрешните проблеми.

Коментарите на Байдън дойдоха часове, след като всички сили на САЩ и НАТО напуснаха авиобазата Баграм в Афганистан, с което сигнализираха, че пълното изтегляне на чуждестранните сили от страната е неизбежно след две десетилетия на война.

"Американските и коалиционните сили са се изтеглили напълно от базата и занапред силите на афганистанската армия ще я защитават и използват за борба с тероризма", написа говорителят на министерството на отбраната Фауад Аман в Twitter в петък.

Припомняме, че ръководството на американската армия по-рано също изрази притеснение за бъдещето на страната, след като военните се изтеглят от нея.

Афганистан може да стигне до гражданска война. За това предупреди в края на юни командващият операцията на САЩ в страната генерал Остин Скот Милър. Твърде много въоръжени групировки действат в страната и воюват помежду си. Ако те не се обединят и не се борят заедно срещу талибаните, много тежки времена очакват страната.

Коментарите на Милър, дойдоха, на фона на последните действия на талибаните, които бързо напредват в северните провинции и по-близо до столицата Кабул. През последните 48 часа длъжностни лица и афганистански медии съобщават, че талибанските бойци са превзели части от две провинции, северно и южно от Кабул и са нападнали постове за сигурност в трета.

Според някои експертни оценки талибанските сили сега контролират 140 от 370 области в страната и са активни или влиятелни в други 170.

Милър все още наблюдава изтеглянето на американските сили, но заяви, че ще бъде заменен в последните му етапи. Той определи процеса на напускане като добър от военна гледна точка. Но призна, че задаващото се заминаване вече е навредило на афганистанските отбранителни сили.

Вероятно Вашингтон ще остави около 650 американски войници в Афганистан след изтеглянето на по-голямата част от контингента си от страната. Те ще гарантират безопасността на дипломатите след изтеглянето на основната част от американските войски, което трябва да бъде завършено предимно за две седмици.

Освен това няколкостотин американски войници ще останат на летището в Кабул, вероятно до септември, за да помогнат на турските сили да поддържат сигурността. Според агенцията това ще бъде временна мярка, докато не бъде проведена по-официална операция за сигурност под турско ръководство.

Преговорите между представители на афганистанските власти и радикалното движение "Талибан" са бавни и не дават значителни резултати. Това заяви днес председателят на Върховния съвет за национално помирение на Афганистан Абдула Абдула в интервю за CNN.

Според него по време на тези консултации е постигнат само "много малък напредък". Както Абдула отбеляза, преговорите продължават "с много бавни темпове". Той заяви, че диалогът трябва да продължи, ако не бъде прекъснат от талибаните.

Талибаните предупредиха съседите на Афганистан да не позволяват бази на САЩ

Талибаните предупредиха съседите на Афганистан да не позволяват бази на САЩ

Ислямистите се заканват, че щели да осуетят подобна "историческа грешка"

Председателят на Върховния съвет за национално помирение на Афганистан подчерта, че бойците от радикалното движение "ускоряват темпото" за настъпателните операции в страната. Запитан дали е възможно завземането на властта от талибаните в ислямската република, Абдула каза: "Това няма да се случи." В същото време той не изключи, че екстремистки групировки могат да укрепят позициите си в страната в бъдеще.