Преговорите между представители на афганистанските власти и радикалното движение "Талибан" са бавни и не дават значителни резултати.

Това заяви председателят на Върховния съвет за национално помирение на Афганистан Абдула Абдула в интервю за CNN, цитирано и от ТАСС.

Според него по време на тези консултации е постигнат само "много малък напредък". Както Абдула отбеляза, преговорите продължават "с много бавни темпове". Той заяви, че диалогът трябва да продължи, ако не бъде прекъснат от талибаните.

Председателят на Върховния съвет за национално помирение на Афганистан подчерта, че бойците от радикалното движение "ускоряват темпото" за настъпателните операции в страната.

Запитан дали е възможно завземането на властта от талибаните в ислямската република, Абдула каза: "Това няма да се случи." В същото време той не изключи, че екстремистки групировки могат да укрепят позициите си в страната в бъдеще.

Последният ни контингент се върна от Афганистан

Последният ни контингент се върна от Афганистан

Това е било решено в Министерски съвет

Според Абдула талибаните не са изпълнили обещанието си да прекъснат всички връзки с терористичната организация Ал-Кайда. "Така че това е опасност за нас и за целия регион," заяви той.

Коментирайки съобщенията, че американското разузнаване признава свалянето на афганистанските власти в рамките на шест месеца, Абдула изрази съмнение. Той обаче добави, че подобни предупреждения трябва да се "вземат на сериозно". Говорейки за изтеглянето на американските войски от Афганистан, Абдула посочи: "Ако бяхме избрали, щяхме да решим друго.".

САЩ очакват гражданска война след изтеглянето от Афганистан

САЩ очакват гражданска война след изтеглянето от Афганистан

Ръководството на армията е притеснено от талибаните

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на 14 април прекратяването на операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна операция в американската история. Съединените щати започнаха тази война през октомври 2001 г. Изтеглянето на американските войски започна през май 2021 г.

По-рано беше планирано те да напуснат страната до 11 септември. В разгара на операцията през 2010-2013 г. броят на западните сили в Афганистан надхвърля 150 хиляди души. Основните бойни единици на САЩ и НАТО бяха изтеглени оттам през 2014 година.

САЩ все пак ще оставят 650 военни в Афганистан

САЩ все пак ще оставят 650 военни в Афганистан

Те ще охраняват летището на Кабул