Афганистан може да стигне до гражданска война. За това предупреди командващият операцията на САЩ в страната генерал Остин Скот Милър, цитиран от washingtonpost.com. Твърде много въоръжени групировки действат в страната и воюват помежду си. Ако те не се обединят и не се борят заедно срещу талибаните, много тежки времена очакват страната. 

"Ситуацията със сигурността не е добра", заяви Милър, като се позова на продължаващата загуба на територия, жертвите и оттеглянето на правителствените сили, докато талибаните започнаха офанзива в цялата страна по същото време, когато се предполага, че ще се проведат мирни преговори. Има много въпроси защо и как се случва това."

Коментарите на Милър, дойдоха, на фона на последните действия на талибаните, които бързо напредват в северните провинции и по-близо до столицата Кабул. През последните 48 часа длъжностни лица и афганистански медии съобщават, че талибанските бойци са превзели части от две провинции, северно и южно от Кабул и са нападнали постове за сигурност в трета.

Според някои експертни оценки талибанските сили сега контролират 140 от 370 области в страната и са активни или влиятелни в други 170.

Милър все още наблюдава изтеглянето на американските сили, но заяви, че ще бъде заменен в последните му етапи. Той определи процеса на напускане като добър от военна гледна точка. Но призна, че задаващото се заминаване вече е навредило на афганистанските отбранителни сили.

Талибаните предупредиха съседите на Афганистан да не позволяват бази на САЩ

Талибаните предупредиха съседите на Афганистан да не позволяват бази на САЩ

Ислямистите се заканват, че щели да осуетят подобна "историческа грешка"

Припомняме, че тече изтеглянето на американските войски от страната. Вероятно Вашингтон ще остави около 650 американски войници в Афганистан след изтеглянето на по-голямата част от контингента си от страната. Това съобщи в четвъртък Асошиейтед прес (АП), позовавайки се на официален източник.

Те ще гарантират безопасността на дипломатите след изтеглянето на основната част от американските войски, което трябва да бъде завършено предимно за две седмици.

Освен това няколкостотин американски войници ще останат на летището в Кабул, вероятно до септември, за да помогнат на турските сили да поддържат сигурността. Според агенцията това ще бъде временна мярка, докато не бъде проведена по-официална операция за сигурност под турско ръководство.

13% от американските войски са се изтеглили от Афганистан

13% от американските войски са се изтеглили от Афганистан

От април насам

Изданието посочва, че значителна част от американските и международните сили ще бъдат изтеглени от Афганистан до 4 юли или малко след това.