Изтеглянето на САЩ от Афганистан е завършено между 13% и 20%, заяви Централното командване на Пентагона във вторник, като се припомня посоченият краен срок за изтеглянето 11 септември. CentCom заяви, че откакто президентът Джо Байдън нареди излизането през април, той е изтеглил 115 напълно натоварени товарни самолета C-17 от страната, като в същото време е изпратил над 5000 единици оборудване на агенция на Пентагона за унищожаване, предаде АФП.

CentCom също така предаде на афганистанското министерство на отбраната пет съоръжения, включително летище Кандахар в южната част на Афганистан, някога втората по големина военна база в страната за американските сили. Американските военни отказват конкретност относно скоростта на изтеглянето и вероятната крайна дата, за да запазят оперативната сигурност.

Министерството на отбраната на САЩ трябва да отстрани последните си 2500 служители от службата и други 16 000 цивилни контрагенти от зоната на военните действия до 11 септември, което ще бъде 20-годишнината от нападенията на Ал-Кайда срещу Съединените щати, предизвикали американската инвазия в страна.

Пентагонът изпрати допълнителни бомбардировачи и други активи в региона, за да гарантира, че американските и партньорските сили на НАТО остават в безопасност по време на изтеглянето. Изтеглянето обаче не спря атаките на талибанските бунтовници срещу афганистанското правителство, неговите военни и граждански цели. Но американските властисчитат, че тези атаки не пречат на процеса.

САЩ започват изтегляне на служители от Афганистан

САЩ започват изтегляне на служители от Афганистан

Във връзка с планираното изтегляне на войски от страната