Повече от 1000 афганистански служители по сигурността са избягали през границата с Таджикистан след напредването на талибаните в Северен Афганистан, съобщи таджикската гранична служба в понеделник, докато десетки други са заловени от бунтовниците, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Бягствата подчертават бързо влошаващата се ситуация в страната, тъй като международните войски са близо до пълно оттегляне след 20 години война в Афганистан, а мирните преговори са в застой.

Стотици членове на афганистанските сили за сигурност са избягали от бързия напредък на талибаните, но отстъпленията в неделя бяха най-мащабните потвърдени, само два дни след като САЩ официално напуснаха основната си база в Афганистан като част от план за изтегляне на всички чуждестранни войски до 11 септември. 

Талибаните превзеха 13 области за ден

Талибаните превзеха 13 области за ден

Ново напрежение в региона

Талибаните превзеха шест ключови области в северната провинция Бадахшан, която граничи както с Таджикистан, така и с Китай, след което 1037 афганистански военнослужещи избягаха през границата с разрешение на Таджикистан, съобщиха от нейната гранична служба.

В неделя президентът на Афганистан Ашраф Гани разговаря по телефона с таджикския си колега президентът Емомали Рахмон, за да обсъди развитието на ситуацията. "Специално внимание беше обърнато на ескалацията на ситуацията в северните райони на Афганистан, съседни на Таджикистан", се казва в изявление на кабинета на президента на Таджикистан. 

В него се добавя, че Рахмон е изразил загриженост относно "принудително преминаване" от членове на афганистанските сили за сигурност. Таджикистан може да създаде лагери за потенциални бежанци от Афганистан, казаха правителствени източници пред "Ройтерс".

В понеделник Рахмон говори и с руския си колега Владимир Путин, който го увери, че Москва ще подкрепи Душанбе, ако е необходимо, както директно, така и чрез регионален блок за сигурност, се казва в изявлението на Кремъл.

Рахмон също се обади на колеги от централноазиатските лидери Шавкат Мирзийоев от Узбекистан и Касим-Джомарт Токаев от Казахстан и проведе заседание на Съвета за сигурност, където нареди да бъдат изпратени допълнителни войски до афганистанската граница, съобщиха от неговия офис.

САЩ планират спешна евакуация на посолството си в Афганистан

САЩ планират спешна евакуация на посолството си в Афганистан

Подготовката се провежда като част от изтеглянето на войските

Висш афганистански служител потвърди, че е имало стотици преминавания в Таджикистан, но не знае точния брой. "Талибаните прекъснаха всички пътища и тези хора нямаше къде да отидат, освен да преминат границата," каза той в понеделник.

Миналата седмица американските сили напуснаха авиобаза Баграм, ефективен край на най-дългата война в историята на САЩ. Талибаните спряха атаките срещу западните сили, но продължават да нападат афганистанското правителство и съоръженията за сигурност и бързо превземат територии в цялата страна.

Забихула Атик, парламентарист от Бадахшан, заяви пред "Ройтерс", че талибаните са превзели 26 от 28-те области на граничната провинция - три от които са се предали без бой.

Членовете на афганистанските сили за сигурност използват различни маршрути за бягство, коментира той, но добави, че талибаните са заловили десетки служители в Ишкашем, където таджикските гранични сили са блокирали всяко преминаване към бившата съветска република. Таджикските власти заявиха, че са допуснали 152 души от Ишкашем, но не коментират дали на някой е отказано влизане.

Талибаните искат "велика мюсюлманска Турция" да се изтегли от Афганистан, защото е с НАТО

Талибаните искат "велика мюсюлманска Турция" да се изтегли от Афганистан, защото е с НАТО

И когато създадат ислямско правителство се надяват на близки отношения с историческия приятел Турция

Афганистанският съветник по националната сигурност Хамдула Мохиб е в Москва в понеделник за преговори и заяви, че правителствените сили не са очаквали офанзивата на талибаните, но ще предприемат контраатака.

Русия, която има военна база в Таджикистан, заяви, че руското консулство в северния афганистански град Мазар-и-Шариф преустановява операциите от опасения за сигурността.

Министерството на отбраната на Таджикистан ще изпрати 20 хиляди военнослужещи за укрепване на сигурността на таджикско-афганистанската граница във връзка с влошаване на ситуацията в северните провинции на Афганистан. Такава заповед е даден от президента на Таджикистан Емомали Рахмон на заседание на Съвета за сигурност, което се проведе в понеделник, съобщи пресслужбата на държавния глава.

Според нея, във връзка с изостряне на ситуацията на таджикско-афганистанската граница, членовете на Съвета за сигурност на републиката са разгледали въпроса за осигуряване на сигурността в пограничните райони и предприемане на мерки за засилване на защитата на държавната граница. "Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Таджикистан Емомали Рахмон възложи на министъра на отбраната на републиката да мобилизира 20 000 военнослужещи от резерва за по-нататъшно укрепване на границата между Таджикистан и Афганистан".

Държавният глава обърна специално внимание и на предотвратяването на нарушения на държавната граница, свързани с транснационална престъпност, тероризъм, екстремизъм и трафик на наркотици.

Китай се заема с Афганистан с изтеглянето на САЩ - заради сигурността

Китай се заема с Афганистан с изтеглянето на САЩ - заради сигурността

Руското разузнаване се подиграва със САЩ - "операция "Решителна подкрепа" завършва с решително бягство"