Китай обръща поглед към Афганистан за по-тясно сътрудничество в областта на сигурността и икономическото в очевидни усилия да засили влиянието си в региона, докато САЩ и техните съюзници се готвят да изтеглят своите сили от страната, съобщава АП. 

Официалната агенция "Синхуа" съобщи, че външните министри от Китай, Афганистан и Пакистан са се срещнали чрез видеоконференция в четвъртък и са се съгласили, че изтеглянето на чуждестранни войски от Афганистан трябва да се извърши по отговорен и подреден начин, за да се предотврати влошаването на ситуацията по сигурността в Афганистан и завръщането на "терористичните сили".

В него се цитира китайският външен министър Ван Йи, който заяви, че трите страни "са необходими за укрепване на комуникацията и сътрудничеството" в интерес на Афганистан и съседните страни.

"Сигурността и стабилността на Афганистан и региона са изправени пред нови предизвикателства, като изтеглянето на чужди войски от Афганистан се ускори, процесът на мир и помирение в Афганистан засегна, а въоръжените конфликти и терористичните дейности стават все по-чести", каза Уанг.

Талибаните предупредиха съседите на Афганистан да не позволяват бази на САЩ

Талибаните предупредиха съседите на Афганистан да не позволяват бази на САЩ

Ислямистите се заканват, че щели да осуетят подобна "историческа грешка"

Китай отдавна недоволства от присъствието на американски и съюзнически сили в Афганистан, но също толкова е предпазлив страната да стане убежище за бунтовници, които биха могли да застрашат сигурността в региона на Синдзян, който споделя тясна граница с Афганистан.

"Синхуа" коментира, че Ван Йи, афганистанският външен министър Мохамад Ханиеф Атмар и пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши "подчертаха необходимостта ... да се забрани на всякакви терористични организации или лица да използват техните територии, за да участват в престъпни действия срещу други държави".

Китай се стреми да инвестира в афганистански ресурси, особено мед, но постоянните боеве между правителството, талибаните и други групи до голяма степен задържат подобни проекти. Китай също се стреми да засили вече тесните връзки с Пакистан чрез своята инициатива "Един пояс, един път", но икономическата слабост на страната и проблемите със сигурността пречат за успеха на този стремеж.

САЩ по-рано ще се изтеглят от Афганистан

САЩ по-рано ще се изтеглят от Афганистан

Нови планове

САЩ се готвят да завършат най-дългата си война, като изтеглят последните от 2500-3 500 войници, заедно със 7000 съюзнически сили на НАТО най-късно до 11 септември, пораждайки опасения от засилен хаос в страна.

По-рано Сергей Наришкин, директор на руската служба за външно разузнаване, прогнозира, че вътрешният конфликт в Афганистан ще се влоши в близко бъдеще.

"Вижте какво се случва в Афганистан сега. Ситуацията в тази страна, за съжаление, се влошава. Това води до изостряне на вътрешния конфликт, ние просто прогнозираме, че този конфликт ще се разпали в близко бъдеще".

Ръководителят на СВР коментира, че конфликтът в Афганистан ще се задълбочи, "тъй като неуспешната операция на САЩ, която преди 20 години беше наречена "Решителна подкрепа", завършва с решително бягство".

Руското разузнаване: САЩ трупат войски по нашите граници

Руското разузнаване: САЩ трупат войски по нашите граници

Кремъл се тревожи