Съединените щати ще се опитат да разположат своите войски, които в момента се намират в Афганистан, в съседни страни, каза Сергей Наришкин, ръководител на руската служба за външно разузнаване. Думите му са цитирани от РИА Новости.

"Разбираме и дори разполагаме с информация, че се правят и ще се правят такива опити. И ние много се надяваме, че не само партньори, но и съюзници в Организацията на договора за колективна сигурност няма да се съгласят с това", каза ръководителят на руското разузнаване.

По-рано Wall Street Journal съобщи, че след изтеглянето на войските от Афганистан, САЩ възнамерява да разположи своя контингент в страните от Централна Азия, по-специално в Узбекистан и Таджикистан.

Преди това президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ са изпълнили мисията си в Афганистан и започват да изтеглят войските си от страната на 1 май.

13% от американските войски са се изтеглили от Афганистан

13% от американските войски са се изтеглили от Афганистан

От април насам

През 2020 г. САЩ и радикалното афганистанско движение "Талибани" подписаха мирно споразумение за първи път след повече от 18 години война. Според споразуменията американските войски трябва да напуснат Афганистан до 1 май. Администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън обяви намерението си да преразгледа споразуменията с талибаните.

Американската операция в Афганистан стартира в отговор на терористичната атака от 11 септември 2001 г.