Началникът на британските въоръжени сили предупреди, че има вероятност Афганистан да тръгне към гражданска война, когато американските и другите чужди войски напуснат страната, предаде "Ройтерс".

Ник Картър, началник на Генералния щаб на Великобритания, говорейки след като щабът обяви, че повечето британски войници са напуснали Афганистан, подчерта, че било "правдоподобно" държавността в страната да рухне без международни сили там.

Таджикистан зове за помощ предвожданата от Русия ОДКС на границата с Афганистан

Таджикистан зове за помощ предвожданата от Русия ОДКС на границата с Афганистан

След като ситуацията със сигурността в Афганистан бързо се влоши

Афганистан може да види ситуация като гражданската война в страната през 1990-те години, "където ще видите култура на военачалство и бихте могли да видите някои от важните институции като силите за сигурност, които се разпадат по етнически или в този смисъл племенни линии", каза Картър.

"Ако това се случи, предполагам, че талибаните ще контролират част от страната. Но, разбира се, те не биха контролирали цялата страна", допълни британският военен.

САЩ обмислят бързи визи за уязвими афганистански жени след военното си изтегляне

САЩ обмислят бързи визи за уязвими афганистански жени след военното си изтегляне

Жени полицаи, медийни служителки, съдии и медици са убивани в Афганистан

По-късно британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания е изтеглила по-голямата част от войските си, разположени в Афганистан, от територията на тази страна.

"Надявам се, че никой няма да стигне до фалшивото заключение, че изтеглянето на нашите сили по някакъв начин означава край на ангажимента на Великобритания към Афганистан", подчерта той и допълни: "Ние не сме на път да се отвърнем, нито имаме каквито и да е илюзии за опасностите от днешната ситуация и за това, което може да предстои."

По-рано тази седмица Министерството на отбраната на САЩ обяви, че изтеглянето на американските военни от Афганистан е завършено на 99%.