Администрацията на Байдън обмисля ускорено издаване на визи за уязвими афганистанци, включително жени политици, журналисти и активистки, които могат да станат мишени на талибаните, коментират американски власти, съобщава "Ройтерс".

Правозащитните организации искат от Държавния департамент и Белия дом да добавят до 2000 визи специално за уязвими жени и защитници на жените към разработването на политически план за евакуация на хиляди афганистанци след изтеглянето на американските военни този месец.

Един от служителите заяви, че администрацията гледа не само към жени, които са застрашени, но и към мъже и малцинства във високорискови професии.

Жените, които получиха права по време на 20-годишната окупация на САЩ и техните привърженици и защитници, трябва да бъдат част от всеки ускорен списък, твърдят правозащитните организации пред Белия дом и Държавния департамент.

Афганистанци, работещи за НАТО, искат евакуация в друга държава

Афганистанци, работещи за НАТО, искат евакуация в друга държава

Използвани и изоставени, те се страхуват, че талибаните ще избият и тях, и техните семейства

"Животът им е изложен на риск", коментира Тереза ​​Казале, директор на застъпничеството в "Списъка на Мина", който се застъпва за представителството на жените в правителствата по целия свят.

"Жените лидери са активен обект на убийства и са убивани от талибанските сили. Те получават заплахи всеки ден."

Препоръчва се тези визи да бъдат добавени към ускорен процес за афганистанци, изложени на най-голям риск, чрез създаване на бърза програма в Държавния департамент и американските служители активно провеждат дипломация и в други държави, за да го подсигурят.

Белият дом отказа да коментира натиска за осигуряване на повече визи за афганистанските защитници на правата на жените. Президентът Джо Байдън ще говори в четвъртък следобед за изтеглянето на американската армия и се очаква да спомене правата на жените.

Талибаните превзеха 13 области за ден

Талибаните превзеха 13 области за ден

Ново напрежение в региона

Жени полицаи, медийни служителки, съдии и медицински работници са убивани в Афганистан, когато чуждестранни военни напуснаха страната.

Жените, които се появяват по телевизията и радиото, са изправени пред сериозни заплахи, пише "Хюман Райтс Уотч" през април.

"Жените репортери са нападни не само заради проблемите, които представят, но и заради оспорването на възприетите социални норми, забраняващи на жените да бъдат в обществена роля и да работят извън дома".

По времето на талибаните на жените бе забранено да се обучават или работят, задължавани са да покриват изцяло телата си и не можеха да напускат дома си без роднина от мъжки пол. "Морални престъпления" се наказваха с бичуване и камъни.

Талибанските бойци в северната част на Афганистан гонят семейства, грабят и опожаряват домовете им като явно отмъщение за сътрудничество с правителството в Кабул, съобщи "Хюман Райтс Уоч" в сряда.

Атаките за отмъщение са в десетки области на Афганистан, включително около 150 области в Кундуз и други северни провинции, каза групата. "Ръководството на талибаните има силата да спре тези злоупотреби от своите сили, но не показва, че иска да го направи", заяви Патриша Гросман, асоцииран директор на организацията в Азия.

Миналият месец талибаните публикуваха в Twitter заповед за "военни служители" да пазят публичното имущество и "да се държат добре с обществеността".

Изход: Как САЩ напуснаха авиобаза Баграм - по тъмно, набързо и тихомълком

Изход: Как САЩ напуснаха авиобаза Баграм - по тъмно, набързо и тихомълком

Не уведомили афганистанците, разбрали след часове, а в базата има затвор с 5000 талибани

Талибаните започнаха офанзива с фокус върху севера на страната, тъй като водени от САЩ сили се оттеглиха след две десетилетия война. Американските войски изоставиха основната си база, летище Баграм, по-рано тази седмица.

"Хюман Райтс Уотч" съобщи, че са проведени телефонни интервюта в началото на месеца с разселени жители на Багхе е Шеркат, град в провинция Кундуз, от който са избягали около 600 семейства, някои в Талокуан, а други във Файзабад.

Разселените жители са цитирани, че от 21 до 25 юни талибанските бойци им дават два часа да напуснат домовете си и заплашват онези, които бунтовниците обвиняват, че оказват подкрепа на афганистанското правителство.

След това талибанските бойци разгрбват и опожаряват изоставените домове и застрелват цивилни, казаха разселени жители.

"Помогнахме на правителството и те ни оставиха на талибаните", коментира неидентифицирана 24-годишна жена. "Талибаните изгориха къщите ни. Толкова сме уплашени. И двете страни ни принуждават да им помогнем. Ние сме бедни хора, нямаме никакъв избор."

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

САЩ искат бази и войски в Централна Азия, но Русия и Китай няма да им позволят