Говорител на талибаните обяви, че радикалната ислямистка групировка е завзела най-големия търговски граничен пункт на Афганистан с Иран.

"Пунктът Ислам Кала сега е под нашия пълен контрол и ще се опитаме да го пуснем отново в експлоатация днес", заяви Забихула Муджахид, говорител на ислямистите, цитиран от Франс прес.

Афганистанското вътрешно министерство обаче отрича загубата на правителствен контрол над този пункт, отбелязва телевизия 1TV.

Ислам Кала е едно от основните входни КПП-ата в страната; Кабул го използва за търговия с Иран.

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Предпазлив оптимист за самостоятелното бъдеще на Афганистан

Междувременно делегация на талибаните в Москва обяви, че контролират над 85% от територията в Афганистан, като са уверили Русия, че нямало да позволят страната да се използва като платформа за атака на други.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че пълното изтегляне на американските военнослужещи от Афганистан ще приключи на 31 август. Байдън каза също, че талибаните едва ли ще успеят да придобият контрол над страната, след като американските военнослужещи напуснат.

Афганистан е разкъсан в конфронтация между правителствените сили и талибаните, които завзеха значителни територии в селските райони и започнаха офанзива срещу големи градове. Напрежението се разрази, след като изтеглянето на чуждестранните войски от страната е към своя край.

Междувременно от руското външно министерство обявиха, че талибаните контролират две трети от афганистанско-таджикската граница.

Талибаните издигнаха знамето си на границата между Афганистан и Таджикистан

Талибаните издигнаха знамето си на границата между Афганистан и Таджикистан

Ислямистите предриеха мощна офанзива

"Отбелязваме рязко нарастване на напрежението на афганистанско-таджикската граница. Талибанското движение бързо окупира повечето гранични области и понастоящем контролира около две трети от границата с Таджикистан", уточни говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова.

Русия и нейните съюзници от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) ще действат решително, за да предотвратят агресия и провокации на афганистанско-таджикската граница, добави Захарова.

"Нарастващото напрежение в близост до южните граници на нашия съюзник от ОДКС не може да не предизвиква безпокойство. Москва и Душанбе осъществяват интензивни работни контакти чрез отбранителните министерства, граничните служби и дипломатическите канали... При необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки с цялата решителност в духа на руско-таджикския съюз за предотвратяване на агресия или териториални провокации", коментира Захарова по време на пресконференция.

Над 1000 афганистански войници бягат от талибаните през границата, Таджикистан праща армия

Над 1000 афганистански войници бягат от талибаните през границата, Таджикистан праща армия

Ако е нужно Русия ще помогне на Таджикистан с регионален блок за сигурност, Китай също граничи с Афганистан

Руската военна база в Таджикистан разполага с всичко необходимо, за да помогне на Душанбе да контролира ситуацията на границата с Афганистан, увери говорителката.

През последните дни хиляди афганистански правителствени войници избягаха в съседен Таджикистан от талибаните, които взеха под свой контрол 70% от афганистанско-таджикската граница. Узбекистан, който споделя граница с Афганистан, отказа да приеме афганистански войници, опитващи се да преминат границите.

Отпътуването на силите на САЩ и НАТО от Афганистан, което трябва да приключи до 11 септември, беше посрещнато с нарастване на насилието, като десетки области в афганистанския затънтен север паднаха под контрола на талибаните през последните седмици.

Талибаните превзеха 13 области за ден

Талибаните превзеха 13 области за ден

Ново напрежение в региона