Американската военна мисия в Афганистан ще приключи до 31 август тази година. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от CNBC. Той призова лидерите на страната да се обединят, за да предотвратят гражданската война.

"Не отидохме в Афганистан за изграждане на нация, каза Байдън в четвъртък в Белия дом. След 20 години война, каза той, идеалните условия, които някога се надяваха да създадат САЩ, преди да изтеглят войските, никога не са се осъществили. Колко още, хиляди американски дъщери и синове сте готови да рискувате?, заяви Байдън, който за първи път обяви планираното напускане на американските сили през април. Колко дълго ще ги оставите? От афганистанците зависи да вземат решения за бъдещето на страната си", каза президентът.

Байдън заяви пред репортери, че е уверен, че афганистанските военни могат да удържат страната от настъпващите талибани. 300 000 афганистански военни са били обучени от САЩ през последните две десетилетия. "Те очевидно имат капацитета да държат правителството на място, въпросът е дали ще се съберат и ще го направят ли," каза той.

САЩ се изтеглят от Афганистан по план

САЩ се изтеглят от Афганистан по план

Операцията няма да приключи скоро

Байдън настоя, че Америка не се отказва от ангажимента си да помогне за създаването на стабилен и сигурен Афганистан, като се позовава на хуманитарната помощ и помощта за сигурност, които правителството на САЩ ще продължи да предоставя. Той също категорично отхвърли идеята, че Съединените щати ще носят отговорност за смъртта на афганистанци, убити в гражданската война.

Той обаче призна, че не е вероятно Афганистан да се управлява от едно централно правителство в близко бъдеще. Байдън отдавна не крие, че не вижда военно решение на огромните предизвикателства пред Афганистан. 

Но в същото време вярва, че първоначалната мисия на САЩ в Афганистан за предотвратяване на използването на страната от терористите като база, от която да се предприемат атаки срещу САЩ, е изпълнена.

САЩ очакват гражданска война след изтеглянето от Афганистан

САЩ очакват гражданска война след изтеглянето от Афганистан

Ръководството на армията е притеснено от талибаните

Припомняме, че в началото на юли, президентът заяви, че изтеглянето върви по план, но няма да приключи в следващите седмици. 

Висши американски военни предупредиха преди това за избухване на гражданска война. 

В Афганистан сега има конфронтация между правителствените сили и талибаните, които завзеха значителни територии в селските райони и предприеха настъпление срещу големи градове. Ескалацията се случва на фона на изтеглянето на американските войски, което руският външен министър Сергей Лавров нарече признание за провала на мисията на САЩ в страната.

Въоръжените сили на талибаните са окачили знаме на афганистанско-таджикската граница. Това съобщи за "Новости" източник от администрацията на Горно-Бадахшанска автономна област в Таджикистан.

"Талибаните, които превзеха пограничния пост от афганистанските правителствени войски на 5 юли, днес поставиха знаме на подпората на своята страна на моста през река Пяндж, който свързва двете страни, срещу таджикския контролно-пропускателен пункт Тем", уточнил източникът.

Талибаните издигнаха знамето си на границата между Афганистан и Таджикистан

Талибаните издигнаха знамето си на границата между Афганистан и Таджикистан

Ислямистите предриеха мощна офанзива

През нощта на 5 юли афганистански граничари предадоха без бой своя контролно-пропускателен пункт, като 312 войници преминаха по този мост в съседен Таджикистан.

Повече от 1000 афганистански служители по сигурността вече са избягали през границата с Таджикистан след напредването на талибаните в Северен Афганистан.