Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш критикува изтеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан, заявявайки, че цивилните граждани са оставени да бъдат "изклани" от талибаните.

"Афганистанските жени и момичета ще претърпят неописуеми страдания. Това е грешка ... Те просто ще бъдат изоставени, за да бъдат изклани от тези много брутални хора и това ми разбива сърцето", каза Буш пред германската телевизия Deutsche Welle.

Великобритания ще работи с талибаните, ако поемат властта

Великобритания ще работи с талибаните, ако поемат властта

Министърът на отбраната: Всички мирни процеси изискват да се разберете с врага

Буш заяви, че вярва, че германският канцлер Ангела Меркел "се чувства по същия начин". Той добави, че Меркел, която трябва да се оттегли от политиката по-късно тази година след 16 години на власт, е била "класа и достойнство на много важна позиция и е взела много тежки решения".

Силите на САЩ и НАТО започнаха да се изтеглят от Афганистан в началото на май и трябва да бъдат напълно изтеглени до 11 септември, около 20 години след пристигането им в разкъсаната от войната страна.

Повечето от 2500 американски и 7500 военнослужещи от НАТО, които са били в Афганистан, когато президентът на САЩ Джо Байдън се съгласи с окончателното изтегляне през април, вече са напуснали страната, оставяйки афганистанските войски да се бият с талибаните.

Изход: Как САЩ напуснаха авиобаза Баграм - по тъмно, набързо и тихомълком

Изход: Как САЩ напуснаха авиобаза Баграм - по тъмно, набързо и тихомълком

Не уведомили афганистанците, разбрали след часове, а в базата има затвор с 5000 талибани

Страната е изправена пред сериозна криза, тъй като бунтовниците завладяват територия в провинцията, разтягайки правителствените сили и довеждайки до нова вълна от вътрешно разселени семейства, усложнена от скок на Covid-19.

ООН заяви в неделя, че ескалиращият конфликт причинява "повече страдания" в разтърсената от насилие държава и призова за увеличаване на финансовата помощ.

Байдън настоя, че е време американското участие във войната да приключи и афганистанците да определят собственото си бъдеще.

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Трудно заменима са, така унищожават ВВС и превръщат войната в наземна

След терористичните атаки от 11 септември 2001 г., републиканецът Буш, 43-ият президент на САЩ, лично нареди операцията срещу тероризма.

При неговия наследник Барак Обама лидерът на Ал-Кайда Осама Бин Ладен бе убит от американски специални части.

Доналд Тръмп започна изтеглянето на войските и го договори с талибаните.

Действащият американски президент Джо Байдън обяви, че американските войски ще бъдат изтеглени напълно.

Американците вече нямат приятели в Афганистан

Американците вече нямат приятели в Афганистан

На фона на обострената геополитическа главоблъсканица, която се заформя отново около Афганистан, талибаните настъпват навсякъде в страната