Британското правителство ще работи с талибаните, ако те се върнат на власт в Афганистан, според британския министър на отбраната Бен Уолъс.

Уроците от последните 20 години - последният път, когато групата държа властта - "няма да бъдат загубени от талибаните", каза той пред "Телеграф", цитиран от "Анадолу".

Миналата седмица британският премиер Борис Джонсън обяви, че Великобритания е прекратила военното си присъствие в Афганистан след две десетилетия война.

След обявяването на оттеглянето на САЩ талибаните напредват, като повечето наблюдатели виждат, че вече контролират по-голямата част от територията на Афганистан и може да свалят правителството в столицата Кабул.

Талибаните предупредиха Турция с "последствия" заради плана за управление на летището в Кабул

Талибаните предупредиха Турция с "последствия" заради плана за управление на летището в Кабул

В Афганистан обстановката се влошава много бързо

Уолъс признава, че талибаните вероятно ще имат роля в управлението на Афганистан в бъдеще, но също така заяви, че няма да предоставят подслон на терористични групи, които атакуват Запада. "Каквото и да е правителството на деня, при условие че се придържа към определени международни норми, правителството на Обединеното кралство ще се ангажира с него", каза той.

Той добави, че "подобно на другите правителства по света, ако те се държат по начин, който е сериозно срещу правата на човека, ние ще преразгледаме тези отношения".

Управление на талибаните от 1996-2001 г. бе подложено на остра критика за нарушения на правата на човека, но талибаните сега няма да искат да "рискуват изолация". "Афганистанските ветерани ще си задават въпроси за талибаните. Всички мирни процеси изискват да се разберете с врага. Понякога това е точно така", коментира Уолъс.

Талибаните завзеха и важен афганистански граничен пункт с Пакистан

Талибаните завзеха и важен афганистански граничен пункт с Пакистан

Прибират приходите от митниците

Той каза, че това, което талибаните "отчаяно искат", е международно признание. "Те трябва да отключат финансиране и подкрепа за изграждането на нацията, а това не се прави с терористи". "Трябва да сте партньор за мир, в противен случай рискувате да се изолирате. Изолацията ги доведе там, където бяха миналия път", подчерта той.

"Бедността на собствения им народ е важен въпрос, с който трябва да се справят и не може да се справят сами при изолация. Когато сте една от най-бедните нации на земята, имате нужда от помощта на международната общност."

Уолъс призова талибаните и подкрепяния от Запада афганистански президент Ашраф Гани да работят заедно, за да донесат стабилност на разкъсаната от войната страна.

"Сега е моментът и двете враждуваши в Афганистан страни да покажат лидерство и да съберат Афганистан. Но в крайна сметка, ако има правителство и то е правителство и на талибани и неталибани, и ние сме поели ангажимент за дипломатически отношения, то точно това ще се случи."

Буш: Изтеглянето на САЩ от Афганистан е грешка, ще бъдат изклани цивилни

Буш: Изтеглянето на САЩ от Афганистан е грешка, ще бъдат изклани цивилни

Той предупреждава за неописуеми страдания на афганистанските жени и момичета