Талибаните предупредиха Турция срещу плановете за задържане на част от войниците в Афганистан, които да управляват и охраняват основното летище в Кабул след изтеглянето на чуждестранни войници, наричайки стратегията "осъдителна" и предупреждавайки с "последствия", предаде "Ройтерс".

Анкара, която предложи да управлява и охранява летището в столицата след изтеглянето на силите на НАТО, води преговори със САЩ за финансова, политическа и логистична подкрепа.

Турция повтори, че летището трябва да остане отворено, за да се запазят дипломатическите мисии в Афганистан, където взрив разтърси Кабул днес и сблъсъците се засилиха в цялата страна.

Ердоган обяви: Турция и САЩ се договориха за охраната на летището в Кабул

Ердоган обяви: Турция и САЩ се договориха за охраната на летището в Кабул

След изтеглянето на САЩ Турция се заема с охраната на обекта

"Ислямското емирство Афганистан осъжда това укоримо решение", се настоява в изявление на талибаните, визирайки плана на Турция.

"Ако турските власти не преразгледат решението си и продължат окупацията на страната ни, Ислямското емирство... ще заеме твърда позиция срещу тях", заплашиха ислямистите. 

В този случай, добави екстремистката групировка, отговорността за последиците ще лежи върху плещите на онези, които се намесват.

Талибаните, които управляваха Афганистан с железен юмрук от 1996 до 2001 г., се бориха в продължение на 20 години за свалянето на подкрепяното от Запада правителство в Кабул и възстановяването на ислямското управление.

Окуражени от напускането на чуждестранни сили, което трябва да приключи през септември, те предприемат нова офанзива да обкръжават градове и да печелят територия.

В Афганистан е ликвидиран лидер на талибаните

В Афганистан е ликвидиран лидер на талибаните

Напрежението ескалира

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви пред репортери след заседание на правителството вчера вечерта, че Турция е постигнала разбирателство по някои въпроси с американските си колеги относно управлението на летището и работата по споразумение продължава.

"Летището трябва да остане отворено, да се експлоатира. Всички страни казват това. Ако летището не работи, страните ще трябва да изтеглят дипломатическите си мисии там", подчерта той.

Преговорите, в които сега участват министерства, трябва да приключат до времето, в което силите на САЩ напуснат, посочи пред "Ройтерс" високопоставено турско официално лице. "Все още смятаме, че ще има споразумение за летището. Искаме да застанем на страната на афганистанския народ", отбеляза турският представител.

Талибаните обградиха централния афганистански град Газни

Талибаните обградиха централния афганистански град Газни

Газни е на главния път между Кабул и град Кандахар

Междувременно полицията съобщи, че взрив е разтърсил оживен район на Кабул днес, убивайки четирима души и ранявайки петима. Не е ясно засега кой стои зад експлозията или целта.

Сблъсъците продължават в южната провинция Кандахар, каза Атаулах Ата, член на провинциалния съвет, като талибаните са били отблъснати след опит за проникване в градски затвор.

Стотици семейства са избягали от насилието, добави той.

Мохамед Дауд Фархад, директор на провинциалната болница в Кандахар, уточни, че през последните 24 часа е получила осем мъртви и повече от 30 души, предимно цивилни, ранени при сблъсъци.

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Трудно заменима са, така унищожават ВВС и превръщат войната в наземна

Рано днес афганистанските сили за сигурност са отстъпили от окръг Алингар в източната провинция Лагман, съобщи служител на местното правителство при условие да остане анонимен.

През май се разпадна споразумение за спиране на огъня с талибаните в окръга.

Вчера талибаните обкръжиха централния град Газни и извършиха нападения през нощта в последната им офанзива срещу провинциална столица, каза местен служител по сигурността, само за да бъдат отблъснати от афганистанските сили.

Талибаните нахлуха в Кандахар

Талибаните нахлуха в Кандахар

Водят се боеве