Един от лидерите на радикалното движение "Талибан" беше ликвидиран в понеделник в резултат на въздушен удар от въоръжените сили на Афганистан. Министерството на отбраната на страната съобщи това в Twitter.

"Азиз Рахман, известен още като Азифа, високопоставен командир на талибаните, беше убит днес при въздушен удар от афганистанските военновъздушни сили в провинция Лагман", се казва в изявление на Министерството на отбраната. Изяснява се, че той е участвал в много терористични атаки срещу цивилни.

Талибаните обградиха централния афганистански град Газни

Талибаните обградиха централния афганистански град Газни

Газни е на главния път между Кабул и град Кандахар

В понеделник афганистанското вътрешно министерство обяви елиминирането на ръководителя на талибанската разузнавателна служба Кари Шагаси.

В началото на юли талибаните поеха контрола върху райони на Афганистан по границите с пет държави - Иран, Таджикистан, Туркменистан, Китай и Пакистан - на фона на изтеглянето на войските на западната коалиция.

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Трудно заменима са, така унищожават ВВС и превръщат войната в наземна

Според новия командващ афганистанските въоръжени сили генерал Уали Мохамад Ахмадзай приоритет за армията е да защити основните градове на страната, граничните пунктове и магистралите от талибаните.

Според него талибанските лидери възнамеряват първо да пресекат основните пътища, по които се транспортират стоки, а след това да предприемат атака срещу градове и региони.