Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция и САЩ са се договорили за "обхвата" на това как да се гарантира охраната на летището в Кабул под контрола на турските сили след изтеглянето на Вашингтон от Афганистан, информира "Франс прес".

Турция обеща да осигури охраната на летището, след като войските напуснат следващия месец, в стъпка, приветствана като пример за подобрени отношения между Анкара и Вашингтон.

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Предпазлив оптимист за самостоятелното бъдеще на Афганистан

Ердоган уточни, че проблемът е бил обсъден между турския и американския министри на отбраната, като добави: "По време на обсъждания с Америка и НАТО решихме какъв ще бъде обхватът на мисията, какво ще приемем и какво не."

Ходът на Турция идва след като Ердоган проведе разговори с американския президент Джо Байдън в Брюксел в кулоарите на срещата на ръководителите на страните членки на НАТО през юни.

Вашингтон приветства "ясния ангажимент" на Анкара да играе водеща роля за охраняването на международното летище "Хамид Карзай" след обсъждания на държавните глави.

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Трудно заменима са, така унищожават ВВС и превръщат войната в наземна

Диалогът между съюзниците в НАТО продължи да циментира детайлите за бъдещата турска мисия с посещение в Турция на американска делегация миналия месец и множество телефонни разговори между турския министър на отбраната Хулуси Акар и шефа на Пентагона Лойд Остин.

Летището в Кабул е основната изходна точка за западните дипломати и хуманитарните работници.

Опасението е, че след оттеглянето на САЩ летището ще попадне в ръцете на талибаните, така че НАТО желае бързо да намери решение.

Турция е важен актьор в Афганистан от 2001 г. и разположи стотици турски военнослужещи.

Талибаните завзеха ключов ГКПП с Иран, контролират 85% от територията на Афганистан

Талибаните завзеха ключов ГКПП с Иран, контролират 85% от територията на Афганистан

Радикалните ислямисти настъпват

Байдън обяви вчера, че излизането на Вашингтон от Афганистан ще бъде завършено на 31 август, близо 20 години след началото на военната мисия.

Той добави, че "не е неизбежно" страната да падне в ръцете на окуражените талибани.

Но часове след речта на Байдън талибаните обявиха, че са превзели Ислам Кала, най-важният граничен пункт на Афганистан с Иран, и че контролират 85 процента от афганистанската територия.

Турското предложение за охрана на летището дойде, след като Ердоган се опита да поправи отношенията със САЩ, обтегнати от 2016 г. в множество области на разногласия.

Талибаните нахлуха в Кандахар

Талибаните нахлуха в Кандахар

Водят се боеве