ПОСЛЕДНО:
ДНК-тестът потвърди 99,9%, че убитият е именно Осама бин Ладен.

Лидерът на терористичната мрежа "Ал-Кайда" Осама бин Ладен е убит при операция на американските спецслужби в Пакистан. Той е открит в селището Аботабад, на 30 мили северно от столицата Исламабад.

Първоначално катарската телевизия "Ал Джазира" съобщава, че бин Ладен е убит при атака на американски безпилотни самолети в планините на границата между Афганистан и Пакистан. Заедно с него са били убити още 20 души.

Малко след 10.30 часа българско време CNN съобщи, че Осама бин Ладен е погребан в морето.
Американските власти са решили да погребат тялото в съответствие с мюсюлманската традиция - възможно най-бързо след смъртта.

По-късно обаче в специално обръщение към нацията от Белия дом президентът на САЩ Барак Обама посочи, че акцията е извършена от малък американски отряд от военни.
Никой от тях не е пострадал. Пакистанското правителство е помогнало за локализиране на терорист номер 1.

При операцията са ликвидирани още трима мъже и една жена, включително и синът на ръководителя на „Ал Кайда", съобщиха американски официални представители, съобщава БиБиСи.

Двама от мъжете са били куриери на Бин Ладен, а за третия се смята, че е синът му.
„Загина и една жена, която беше използвана като щит от мъжете. Ранени са още две жени", уточниха източниците и допълниха, че операцията е продължила по-малко от 40 минути.

В непосредствената операция в дома на Ладен е участвал спецотряд от 24 бойци от американската морска пехота, осигурявани от още 20 морски пехотинци.

Бин Ладен е застрелян в главата при опит да се съпротивлява, като престрелката в дома му е била интензивна и е продължила няколко минути.

Съобщенията гласят още, че един от хеликоптерите, с които спецовете са пристигнали на мястото, не е успял да излети след операцията по технически причини и е бил унищожен от екипажа му.

Бин Ладен е бил засечен в добре укрепен триетажен дом-бункер, който се охранявал много сериозно. Мястото било под наблюдението на спецслужбите още от лятото на миналата година.

Коментира се, че независимо от високота стойност на постройката, тя не е била оборудвана с интерент и други комуникационни средства, тъй като Бин Ладен се опасявал да не бъде засечен по електронен път.

Официален източник от департамента по национална сигурност на САЩ е потвърдил, че целта на операцията е била унищожаването, а не залавянето на бин Ладен.

Терорист № 1 е разпознат от морските пехотинци, провели акцията. До няколко дни ще бъдат готови и ДНК тестовете, които трябва да установят личността на убития.

Стана ясно още, че американските власти са решили да погребат тялото в съответствие с мюсюлманската традиция - възможно най-бързо след смъртта.
Първоначално бе обявено, че бин Ладен може да бъде погребан в родината си Саудитска Арабия, но по късно CNN съобщи, че е решено той да не бъде погребан в земя, за да не се създават условия за поклонничество на негови последователи. Затова Ладен е погребан в океана.

По думите на Обама елиминирането на бин Ладен е най-сериозното постижение на американската нация, която след терористичните атаки от 11.09.2001 г. е била по-обединена от всякога.

"Осама бин Ладен не беше мюсюлмански лидер и САЩ никога не са водили война с исляма. Ликвидирането му трябва да бъде радост за всички, които вярват в мира", каза Обама.

В началото на изявлението си американският държавен глава припомни събитията от 11 септември 2001 г.

"Всички знаехме, че това беше сторено от "Ал-Кайда". През последните 10 години положихме огромни усилия в борбата срещу тероризма и успяхме да свалим правителството на талибаните в Афганистан, което даваше гръб на "Ал-Кайда".
Малко след като встъпи в длъжност, казах на новия шеф на ЦРУ, че главна задача трябва да стане залавянето или ликвидирането на бин Ладен. Лично оторизирах тази операция"
, заяви Обама.

Експрезидентът на САЩ Джордж Буш, който беше начело на страната на злополучния 11 септември, определи убийството на бин Ладен като победа за САЩ.
Войната с тероризма продължава, но днес САЩ дадоха еднозначно да се разбере, че не е важно колко време ти отнема това, важното е накрая справедливостта да възтържествува."

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че се надява тази новина да донесе някакъв вид облекчение на роднините на загиналите на 11 септември. По думите му нюйоркчани са чакали тази вест почти 10 години.


Най-оживено и емоционално бе на Кота Нула в Ню Йорк там, където се издигаха кулите на Световния търговски център, разрушени при терористичната атака от септември 2001 година

Държавният департамент на САЩ предупреди всички граждани на страната за съществуващата опасност, която ги заплашва след ликвидирането на бин Ладен.

Американските власти се опасяват от проявяване на насилие спрямо американските граждани и туристи и затова призоваха всички американци да бъдат с повишено внимание и внимателно да следят новините.

Срокът на действие на предупреждението изтича на 1 август 2011 година.

Дипломатическите представителства на САЩ може да бъдат поставени под временна закрила във връзка със заплахата от антиамерикански атаки.

Дейността на американските посолства на местата с повишен риск ще продължи, но има възможност те да бъдат затворени временно или да преустановят предоставянето на услуги на гражданите, за да се обезпечи безопасността им. В тези обстоятелства американските посолства и консулства ще правят всичко възможно да предоставят екстремна помощ на американските граждани.

Осама бин Ладен е роден на 10 март 1957 година в Рияд, столицата на Саудитска Арабия. Баща му е собственик на голяма строителна компания. Бин Ладен е основател на организацията „Ал-Кайда." Той е едно от най-издирваните лица в света и е в списъка на Федералното бюро за разследване на десетте най-търсени бегълци. За неговото залавяне или за информация, водеща до това, Държавният департамент на САЩ обяви награда от 25 млн. долара, която през 2007 година бе удвоена на 50 милиона долара.

Освен наградата от правителството има предложена награда от 2 млн. долара от Асоциацията на пилотите на авиокомпаниите и от Асоциацията за въздушен транспорт.