Ликвидирането на Осама бин Ладен може да отслаби влиянието на Ал-Кайда над афганистанските талибани, заяви командващият силите на САЩ в Афганистан генерал Дейвид Петреъс, цитиран от АП.

Той обаче предупреди, че и при това положение Афганистан остава потенциално убежище за международните терористични групировки и изтъкна, че Ал-Кайда е само една от тях.

Петреъс посочи още, че убийството на бин Ладен в пакистанското му леговище не означава край на битката на НАТО в Афганистан, която започна само месец след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Той коментира още, че връзката между Ал-Кайда и талибаните се основава на отношенията между отделни личности и тяхното влияние. Договорката между афганистанските талибани и Ал-Кайда се градеше на молла Мохамад Омар и Осама бин Ладен, не на стриктна организация, посочи Дейвид Петреъс.

Според него ликвидирането на Осама ще улесни възможността пред талибаните да напуснат мрежата на Ал-Кайда.

Припомняме, президентът на Афганистан Хамид Карзай неколкократно заяви, че е готов не само да преговаря, но и да привлече в управлението бойци от редиците на групировката. Условие за това обаче е те да приемат принципите на конституцията на страната и да се откажат от връзки с Ал-Кайда.

Към момента лица от правителството на Карзай и лидери на талибаните са провели няколко неформални срещи, но официални разговори все още не са водени.