осамаСветовната информационна агенция „Асошиейтед Прес" поиска чрез съдебно решение администрацията на американския президент Барак Обама да публикува снимките на убития лидер на „ал-Кайда" Осама бин Ладен, съобщи gazeta.ru.

В САЩ медиите имат право да изискват от държавните служби да публикуват документация в съответствие със Закона за свободата на информацията.

АП искат от Белия дом не само снимките, но и видеозаписите на акцията срещу най-издирвания човек на планетата и погребението му в морето. Законът изисква от администрацията на Обама да удовлетвори искането на агенцията в рамките на 20 дни.

По-рано в интервю за „Си Би Ес" американският президент заяви, че е решил да не разреши публикуването на фотосите. По думите му, кадрите биха били убедително доказателство за успеха на операцията, но същевременно са твърде жестоки, за да бъдат показвани на световната общественост.

Припомняме, след десетилетие начело на списъка с най-издирваните хора на планетата, Осама бин Ладен беше убит при акция на американски „тюлени" в имението му в Пакистан. Все още не е напълно ясно дали е оказал съпротива, като в дните след ликвидирането му се появиха противоречиви информации по въпроса.

„Ал-Кайда" и талибаните потвърдиха смъртта на лидера си и се заканиха, че ще отмъстят за него на САЩ и съюзниците им.