"Ал-Кайда" назначи за свой лидер 59-годишния Айман Зауахири, съобщава РИА Новости.

По-рано този месец египтянинът Зауахири обеща да продължи кампанията на „Ал Кайда" срещу САЩ и техните съюзници. 

След смъртта на Осама бин Ладен за негови заместници бяха спрягани няколко видни представители на терористичната групировка, като везните се накланяха на страната именно на втория човек в организацията.

На 17 май за временен шеф на „Ал-Кайда" бе избран един от основателите на международната терористична мрежа Саиф ал-Адел.

Припомняме, лидерът на „Ал-Кайда" беше убит в хода на операцията „Джеронимо", проведена в нощта на 1 срещу 2 май в пакистанския град Аботабад. По-късно направено ДНК-експертиза доказа това. Тялото на бин Ладен бе погребано в морето, съгласно мюсюлманските обичаи.

След убийството на Осама пакистанските талибани се зарекоха да отмъстят за своя водач. Те поеха отговорността за двата атентата в Пакистан, при които загинаха над 80 души. Талибаните се заканиха и че тези смъртоносни взривове няма да са единствената атака заради ликвидирането му и „обещаха" още по-мащабни нападения.

Зауахири е роден през 1951 г. във високопоставено семейство в Кайро - баща му е професор по фармакология, а дядо му е велик имам на "Ал-Азхар" - една от най-важните джамии в арабския свят.

През 1974 г. се дипломира в едно от най-престижните медицински училища в Египет.

Зауахири е смятан за главен организатор на „Ал-Кайда" и най-близък съветник на Бин Ладен, с който се запознават в средата на 80-те години в северозападния пакистански град Пешавар като поддръжници на муджахидините, сражаващи се със съветските войски в съседен Афганистан.

През 1973 година се присъединява към египетската организация "Ислямски джихад", а когато през 1981 г. нейни членове преоблечени като войници убиват Ануар Садат, Зауахири е сред арестуваните над 300 души.

След атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г. е разпространил десетки послания, като в последното от март тази година призовава мюсюлманите да се сражават с НАТО и силите на САЩ в Либия.