В интервю за CBS американският президент Барак Обама заяви, че смъртта на Осама бин Ладен и информацията, иззета от дома му, дават възможност на САЩ да нанесе „фатален удар" по Ал Кайда.

Той добави, че операцията по ликвидирането на топ терориста са били най-дългите 40 минути в живота му.

Държавният глава на САЩ допълни, че е наредил започването й, след като преценил възможните рискове и възможността най-сетне да бъде ликвидиран бин Ладен.

Президентът защити действията на американските военни от обвиненията, че макар и престъпник, бин Ладен не е заслужавал такава смърт.

Припомняме, след като бе доказана смъртта и самоличността му, Осама бе набързо погребан в морето, за да няма гроб, който ислямистите да превърнат в място за поклонение, а американските власти отказаха да разпространят снимки на трупа.

Тази тайнственост породи спекулации дали наистина става въпрос за същия човек.

Ал Кайда потвърди смъртта на Осама Бин Ладен в интернет съобщение, в което терористичната групировка се заканва да отмъсти на САЩ и техните съюзници, включително Пакистан.

Въпреки неяснотите, проучвания показват покачване на рейтинга на Обама.

Обама е убеден, че топтерористът със сигурност е получавал помощ за укриването си от хора в Пакистан, където е живял в последните години преди смъртта си. Най-вероятно помощниците му са били организирани в мрежа.

Обама обаче отказа да отправя конкретни обвинения към когото и да било в Пакистан. Все пак той заяви: Ние не знаем дали има лица в или извън правителството на Пакистан, които са помагали, и това е нещо, което трябва да проучим. И по-важното - това е нещо, което пакистанското правителство трябва да разследва.

Обясненията, които САЩ поискаха от властите в Пакистан относно присъствието на Осама в страната, обтегнаха отношенията между доскорошните съюзници.