Мобилен телефон, използван от куриера на Осама бин Ладен - Ибрахим Саид Ахмед, сочи, че той е бил подпомаган от пакистански екстремисти, свързани с пакистанската разузнавателна агенция, съобщава mignews.ru.

Американски официални представители, осведомени за разследването във връзка с телефона, съобщиха, че обажданията от апарата водят до екстремистката група „Харакат ул Муджахидим", свързана с разузнавателната служба на Пакистан с цел поддръжка на дейността на „Ал-Кайда" на територията на Пакистан.

Така отново изплуват съмненията, че „Ал-Кайда" и нейните лидери са подпомагани от пакистанските спецслужби.

Официални източници и анализатори разкриват, че  пакистанските спецслуби са позволили на „Харакат" да действа необезпокоявано на територията на страната поне 20 години.

Разговорите показват, че лидерите на „Харакат" често са разговаряли с пакистанското разузнаване. По непотвърдена информация дори са осъществявани и срещи между тях. Американските чиновници отбелязват, че тези контакти не са свързани на всяка цена с Осама и не представляват пряка улика относно връзките Пакистан и бившият „терорист номер едно."

„Харакат" има дълбоки корени в околностите на Абатобад, където е разположена и голяма военна база на пакистанските въоръжени сили.

Припомняме, лидерът на „Ал-Кайда" беше убит в хода на операцията „Джеронимо", проведена в нощта на 1 срещу 2 май в пакистанския град Аботабад. По-късно направено ДНК-експертиза доказа това. Тялото на бин Ладен бе погребано в морето, съгласно мюсюлманските обичаи.

След убийството на Осама пакистанските талибани се зарекоха да отмъстят за своя водач. Те поеха отговорността за двата атентата в Пакистан, при които загинаха над 80 души. Талибаните се заканиха и че тези смъртоносни взривове няма да са единствената атака заради ликвидирането му и „обещаха" още по-мащабни нападения.

На 16 юни 59-годишния Айман Зауахири зае мястото на Осама бин Ладен.