Американският Сенат (горната камара на Конгреса) одобри в четвъртък отпускането на над 2 млрд. долара, предаде "Ройтерс". 

Средствата са за спешно финансиране за полицията в Капитолия с цел засилване на сигурността след щурма на 6 януари от привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп, както и за евакуация на афганистанците, които помогнаха на американските сили от страната им след като САЩ изтеглят войските си до 31 август тази година.

Законопроектът за 2,1 милиарда долара беше приет от Сената с 98 гласа "за" и нито един против. Камарата на представителите, която преди това прие своя собствен законопроект за 1,9 милиарда долара, планираше незабавно да одобри версията на Сената, която ще освободи пътя за президента Джо Байдън да я подпише.

Над 535 американци са обвинени за щурма на Капитолия на 6 януари

Над 535 американци са обвинени за щурма на Капитолия на 6 януари

10 нападателя се признаха за виновни, трябва да се идентифицират още 300

Законопроектът ще осигури 521 милиона долара за частите на Националната гвардия, разположени в продължение на месеци в Капитолия след бунта и 300 милиона долара за повишени мерки за сигурност на мястото. Той също така ще осигури 71 милиона долара за полицията в Капитолия, за да покрие разходите за извънреден труд, наемането на нови служители и други разходи, както и 35,4 милиона долара за извънредни ситуации.

Без бързи действия финансирането на Капитолийската полиция ще бъде изчерпано буквално за няколко седмици, предупреди председателят на комисията по бюджетни кредити на Сената Патрик Лихи.

Около половината от парите, одобрени от Сената, ще отидат за евакуация на афганистанци. Лихи каза, че парите са за разширяване на броя на специалните американски визи за преводачи и други афганистанци, които са работили за американските сили там, както и за предоставяне на хуманитарна помощ за мигрантите, търсещи убежище извън Афганистан. Организацията на обединените нации изчисли, че само през следващите няколко месеца могат да се очакват до 500 000 бежанци, припомни Лихи.

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

Тежка ситуация за цивилните в Афганистан