Близо 2 400 афганистански цивилни са били убити или ранени през май и юни, след като боевете между талибаните и афганистанските сили за сигурност ескалираха. Това е най-големият брой жертви за тези два месеца от започването на водене на такава статистика през 2009 г., обяви ООН, предаде "Ройтерс".

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан посочва в доклад, че е документирала 5 183 цивилни жертви между януари и юни, от които 1 659 души са загинали. Броят е нараснал с 47 процента спрямо същия период на миналата година.

Правителството на Афганистан спира настъплението на талибаните с комендантски час

Правителството на Афганистан спира настъплението на талибаните с комендантски час

Комендантският час важи в 31 от 34-те провинции на страната

Числата подчертаха тежката ситуация за афганистанските цивилни след засилването на интензивните боеве през май и юни, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че американските войски ще се изтеглят до септември, слагайки край на 20-годишното чуждестранно военно присъствие в страната.

"Сериозно безпокойство предизвиква рязкото нарастване на броя на цивилните хора, убити и ранени в периода от 1 май, с почти толкова жертви сред цивилните през периода май-юни, колкото са регистрирани през всичките предходни четири месеца", уточняват от мисията на ООН.

През последните два месеца имаше тежки сблъсъци в страната, след като талибаните предприха големи офанзиви, превземайки селски райони, гранични пунктове и обсаждайки провинциални столици, подтиквайки афганистанските и американските сили да нанесат въздушни удари, за да опитат да отблъснат ислямистите.

САЩ с въздушни удари в помощ на афганистанските сили

САЩ с въздушни удари в помощ на афганистанските сили

Ударени са талибани в покрайнините на Кандахар

През последните седмици преговарящи се срещнаха в столицата на Катар Доха, но дипломати предупредиха, че има малък съществен напредък от началото на мирните преговори през септември.

"Моля талибаните и афганистанските ръководители да вземат под внимание мрачната и смразяваща траектория на конфликта и неговото опустошително въздействие върху цивилните", изтъкна Дебора Лайънс, специален представител на генералния секретар на ООН за Афганистан, и предупреди: "Безпрецедентен брой афганистански цивилни ще загинат и ще бъдат осакатени тази година, ако нарастващото насилие не бъде спряно."

Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан

Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан

На фона на талибанските атаки и наближаващото изтегляне на американските войски