Афганистанските власти наложиха нощен комендантски час в 31 от 34-те провинции на страната, за да овладеят нарастващото насилие, предизвикано от мащабната офанзива на талибаните през последните месеци, съобщи вътрешното министерство, цитирано от "Франс прес".

Разпростряната нашироко офанзива на талибаните доведе до това ислямистите да превземат важни гранични пунктове, десетки области и да обкръжат няколко провинциални столици от началото на май, когато предвожданите от САЩ чуждестранни сили започнаха окончателното си изтегляне.

Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан

Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан

На фона на талибанските атаки и наближаващото изтегляне на американските войски

"За ограничаване на насилието и на движенията на талибаните е наложен нощен комендантски час в 31 провинции в цялата страна", с изключение на Кабул, Панджир и Нангархар, се уточнява в изявление на вътрешното ведомство.

Комендантският час ще е в сила между 22:00 и 04:00 часа, отбеляза говорителят на вътрешното министерство.

С изтеглянето на предвожданите от САЩ чуждестранните сили, което е почти към края си, талибаните сега контролират около половината от около 400 области в Афганистан.

САЩ с въздушни удари в помощ на афганистанските сили

САЩ с въздушни удари в помощ на афганистанските сили

Ударени са талибани в покрайнините на Кандахар

След кратко затишие на насилието по време на мюсюлманския празник Курбан байрам тази седмица, боевете бяха възобновени, като властите твърдят, че са убили над 260 талибански бойци през последните 24 часа в няколко провинции.

Както властите, така и талибаните преувеличават твърденията си, които не могат да бъдат проверени независимо, отбелязва АФП.

След като боевете се разразиха през последните седмици, американските военни бяха принудени да нанесат въздушни удари "в подкрепа" на афганистанските войски, за да отблъснат офанзивите на талибаните, дори докато цялостното им изтегляне продължава, заяви в четвъртък говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Експерти казват, че липсата на редовна въздушна подкрепа от май на афганистанските сухопътни сили е ключов фактор за това правителствените войски да загубят много територия от талибаните.

Късно вчера талибаните предупредиха американските военни да не нанасят въздушни удари.

15 западни посолства и НАТО в Афганистан настояват талибаните да спрат огъня

15 западни посолства и НАТО в Афганистан настояват талибаните да спрат огъня

"Този Курбан байрам талибаните трябва да сложат оръжията си завинаги"

"Това е явно нарушение на подписаното споразумение, което ще има последствия", предупредиха талибаните в изявление, визирайки историческото споразумение между Вашингтон и ислямистите през миналата година, което проправи пътя за изтегляне на чуждестранните сили.

Талибаните също така предупредиха афганистанското правителство да не предприема офанзива, изтъквайки, че групировката "ще защитава категорично своите територии и няма да остане в отбранителна позиция, ако врагът настоява за война".

По-рано тази седмица талибаните бяха заявили, че бойците са в "отбранителна" поза, за да отбележат Курбан байрам, приключил в четвъртък.

Продължават мирните преговори за Афганистан

Продължават мирните преговори за Афганистан

Талибаните са в офанзива

По-рано тази седмица председателят на обединените началник щабове на САЩ генерал Марк Мили отбеляза, че талибаните изглежда имат "стратегически импулс" на бойното поле.

Тъй като бойците оказват натиск върху около половината от провинциалните столици на страната, афганистанските войски са в процес на "консолидация на силите си", за да защитят тези големи градски центрове, добави Мили.

Ала международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" обяви, че има съобщения, че талибаните извършват зверства срещу цивилни хора в райони, които са завладели, включително в град Спин Болдак близо до границата с Пакистан, който превзеха по-рано този месец.

Правозащитниците цитираха местни журналисти, че роднини на държавни служители са били под прицел в Спин Болдак в южната провинция Кандахар.

Афганистанските власти обвиниха талибаните в убийството на около 100 цивилни в град Спин Болдак, откакто го завладяха. Ислямистите отрекоха обвинението.

"Зюддойче цайтунг": Талибаните - новите стари съседи в Средна Азия

"Зюддойче цайтунг": Талибаните - новите стари съседи в Средна Азия

Опасения от промяната на геостратегическия баланс в ключов регион