Петнадесет дипломатически мисии и представителят на НАТО в Кабул се обединиха днес, за да настояват талибаните да спрат военните офанзиви в Афганистан, само часове след като мирна среща в Доха не успя да договори спиране на огъня, информира "Ройтерс".

Делегация от високопоставени афганистански официални лица се срещна с политическото ръководство на талибаните в столицата на Катар през последните два дни, но в изявление на талибаните, публикувано късно снощи, не беше споменато за спиране на ескалиращото насилие в Афганистан.

"Този Курбан байрам талибаните трябва да сложат оръжията си завинаги и да покажат на света своята ангажираност към мирния процес", настояха 15-те дипломатически представителства и представителят на НАТО, визирайки мюсюлманския празник утре в Афганистан.

Фоторепортер на "Ройтерс", носител на "Пулицър" е убит от талибаните в Афганистан

Фоторепортер на "Ройтерс", носител на "Пулицър" е убит от талибаните в Афганистан

Журналистът и конвой от афганистански сили са попаднали в засада до ключов граничен пункт с Пакистан

Съвместното изявление беше подкрепено от Австралия, Канада, Чехия, Дания, делегацията на Европейския съюз, Финландия, Франция, Германия, Италия, Япония, Корея, Холандия, Испания, Швеция, Великобритания и САЩ и високопоставен граждански представител на НАТО.

През последните няколко Курбан байрама талибаните призоваваха за временно спиране на огъня, заявявайки, че искали да позволят на афганистанците да ги прекарат в мир. 

Този път нямаше такова съобщение, докато талибаните постигат бързи териториални придобивки в почти безпрецедентни нива на сражения в цялата страна.

Радикалните ислямисти бяха окуражени, докато чуждестранните сили са близо до пълно изтегляне след 20-годишни боеве.

Великобритания ще работи с талибаните, ако поемат властта

Великобритания ще работи с талибаните, ако поемат властта

Министърът на отбраната: Всички мирни процеси изискват да се разберете с врага

Днешното изявление също така осъди нарушенията на правата, като например опитите за затваряне на училища и медии в райони, наскоро завзети от талибаните, които преди отрeкоха подобни твърдения.

На срещите между афганистанските представители и талибаните в Доха бяха обсъдени начини за постигане на политическо споразумение за прекратяване на конфликта, уточни днес председателят на Висшия съвет за мир в Афганистан Абдула Абдула, който беше част от преговорите.

"Разбрахме се да продължим преговорите, да търсим политическо уреждане на настоящата криза, да избягваме цивилни жертви, да улесняваме хуманитарна помощ и медицински доставки за борба с COVID-19 пандемията", написа Абдула в "Туитър".

Продължават мирните преговори за Афганистан

Продължават мирните преговори за Афганистан

Талибаните са в офанзива

В изявление на талибаните късно вчера се добавя: "И двете страни се съгласиха с необходимостта от бързина в мирните преговори, за да се намери справедливо и трайно решение на настоящия проблем в Афганистан възможно най-скоро."

Мирните преговори между талибаните и афганистанските представители започнаха през септември миналата година, но не успяха да постигнат напредък.

Говорителят на талибаните в Доха Мохамед Нийм също отрече съобщенията в медиите, че ислямистите са се съгласили на примирие по време на Курбан байрама в замяна на освобождаването на техни затворници.

Лавров нарече изтеглянето на САЩ от Афганистан провал

Лавров нарече изтеглянето на САЩ от Афганистан провал

САЩ не били постигнали целите си в Афганистан