Носителят на наградата "Пулицър" индийски фоторепортер Даниш Сидик е убит в Афганистан, съобщи посланикът на страната в Делхи, съобщава БиБиСи. Сидик бе главният фотограф на "Ройтерс" в Индия.

Той е бил с конвой от афганистански сили, който е попаднал в засада на талибански бойци близо до ключов граничен пункт с Пакистан. Не е ясно колко други са загинали при нападението. 

Посланикът на Афганистан в Индия Фарид Мамундзай заяви, че е дълбоко обезпокоен от новината за "убийството на приятел". 

Талибаните завзеха и важен афганистански граничен пункт с Пакистан

Талибаните завзеха и важен афганистански граничен пункт с Пакистан

Прибират приходите от митниците

Сидик работи с "Ройтерс" повече от десетилетие. През 2018 г. печели наградата "Пулицър" за фотография. Той я печели заедно с колегата си Аднан Абиди и още петима за тяхната работа, документираща насилието срещу малцинствената общност Рохинги в Мианмар.

Наскоро неговите фотографии на масови погребения в пика на опустошителната втора Covis вълна на Индия, станаха световно известни и му спечелиха глобални похвали и признание. "Макар да ми харесва да отразявам новинарски истории - от бизнеса до политиката и спорта - най-много ми харесва да уловя човешкото лице и история", коментира Сидик по-рано пред "Ройтерс".

Сидик е отразявал сблъсъците в региона на Кандахар, докато САЩ изтеглят силите си от Афганистан преди крайния срок от 11 септември, определен от президента Джо Байдън.

Талибаните - фундаменталистка ислямска група, контролираха Афганистан от средата на 90-те години на миналия век до нахлуването на САЩ през 2001 г. Групата е обвинена в тежки нарушения на човешки права.

С изтеглянето на чуждестранни войски след 20 години талибаните бързо завземат територия в цялата страна, предизвиквайки страхове от потенциална гражданска война.

Буш: Изтеглянето на САЩ от Афганистан е грешка, ще бъдат изклани цивилни

Буш: Изтеглянето на САЩ от Афганистан е грешка, ще бъдат изклани цивилни

Той предупреждава за неописуеми страдания на афганистанските жени и момичета