Двудневните преговори между делегация на водещи афганистански политици, водени от Абдула Абдула, председател на Върховния съвет за национално помирение на Афганистан, и представители на движението Талибан приключиха в неделя в Доха. След срещата бе публикувано съвместно изявление, откъси от което са цитирани от афганистанския телевизионен канал TOLO News.

Според него и двете страни са се съгласили да продължат мирните преговори на високо ниво. Както отбелязва обаче каналът, в изявлението не се казва нищо за прекратяване на огъня или намаляване на нивото на насилие в страната.

Освен това страните се споразумяха да намерят общ език, за да изведат страната от настоящата ситуация.

Великобритания ще работи с талибаните, ако поемат властта

Великобритания ще работи с талибаните, ако поемат властта

Министърът на отбраната: Всички мирни процеси изискват да се разберете с врага

Делегатите също така се споразумяха да защитят цивилната инфраструктура, да предотвратят смъртта на цивилни и да си сътрудничат с организации и държави, които предоставят хуманитарна помощ на Афганистан.

Консултациите в Доха продължават от септември миналата 2020 година, прекъсвани са няколко пъти и наскоро бяха възобновени.

От самото начало Доха не успя да премине отвъд същественото обсъждане на дневния ред за бъдещи мирни преговори. Досегашните дискусии се считат за предварителни.