Още афганистанци вероятно ще напуснат домовете си заради ескалиращото насилие, предупреди агенцията на ООН за бежанците, докато талибаните поемат контрола върху още територия в отговор на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната, информира "Ройтерс".

"Афганистан е на ръба на още една хуманитарна криза. Това може да се избегне. Това трябва да се избегне", настоя Бабар Балоч, говорител на върховния комисар на ООН за бежанците на пресконференция в Женева.

Орбан, Бабиш и Моравецки предупреждават за миграционна заплаха от Афганистан

Орбан, Бабиш и Моравецки предупреждават за миграционна заплаха от Афганистан

В Централна Европа чувстват, че са "само пионки върху някаква европейска дъска за шах"

"Неуспехът да се постигне мирно споразумение в Афганистан и да се спре настоящото насилие ще доведе до по-нататъшно разселване в страната, както и в съседните страни и другаде", подчертаоще Балоч.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) уточни, че приблизително 270 000 афганистанци са новоразселени в страната от януари, с което общото население, принудено да напусне домовете си, надхвърли 3,5 млн. души.

Принудените да бягат обвиняват ситуацията със сигурността, инциденти с изнудване от недържавни въоръжени групировки и самоделни взривни устройства по големите пътища, както и загуба на доходи и прекъсвания на социалните услуги.

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Предпазлив оптимист за самостоятелното бъдеще на Афганистан

Броят на цивилните жертви се е увеличил с 29% през първото тримесечие в сравнение с 2020 г., алармираха от ВКБООН, позовавайки се на данни от мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан.

"Приканваме международната общност да засили подкрепата за правителството и народа на Афганистан и неговите съседи в този критичен момент", настоя Балоч.

Американският генерал, ръководещ войната в Афганистан, Остин Милър, напусна командването на церемония в столицата Кабул вчера и тихо напусна страната, символичен край на най-дългия конфликт на Америка.

Президентът на САЩ Джо Байдън призна, че бъдещето на Афганистан далеч не е сигурно, но настоя, че афганистанците трябва сами да решат съдбата си.

От Афганистан с призив към ЕС: Спрете депортациите

От Афганистан с призив към ЕС: Спрете депортациите

Ситуацията с връщаните бежанци е тревожна - и заради талибанските атаки, и заради COVID-19