В петък централноевропейските лидери изразиха загриженост относно това, което според тях е потенциален прилив на миграция от Афганистан, докато силите на САЩ и НАТО се изтеглят от странана, съобщава "Дейи мейл".

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че изтеглянето на войски от НАТО от Афганистан може да предизвика миграционен приток в Европа, наред с постоянния поток от пристигащи мигранти от Африка.

Чешкият премиер Андрей Бабиш направи още една крачка напред, за да предположи, че "миграционна вълна" от Афганистан представлява "голяма заплаха".

"По тази причина трябва да сме в състояние да защитим външните си граници", каза Моравецки.

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Нова тактика на талибаните - aтентати срещу афганистански пилоти с оттеглянето на САЩ

Трудно заменима са, така унищожават ВВС и превръщат войната в наземна

Премиерите на Чехия, Полша, Унгария и Словакия - всички членове на ЕС и НАТО - се събраха в Словения в петък, само дни след като алпийските нации поеха ротационното председателство на ЕС. Страните съставляват така наречената Вишеградска група, неформален орган, който има за цел по-тясно регионално сътрудничество.

В миналото повечето страни от Централна и Източна Европа се противопоставяха на допускането в Европа на хора, бягащи от войната и бедността от Близкия изток, Африка или Азия.

Унгария издигна ограда на южната си граница със Сърбия след масивен приток на мигранти през 2016 г., при който милиони хора достигнаха Западна Европа.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан призова в петък страните от Централна Европа да се поддържат по въпроса за миграцията, така че гласът им да бъде чут в 27-членния блок. "Сътрудничеството между страните от Централна Европа не е теория, а практическа реалност," каза Орбан.

Орбан и десният премиер на Словения Янез Янша са близки съюзници. Неотдавна Янша бе изправен под контрол от страна на ЕС заради опасенията, че неговото правителство ограничава медиите и демократичните свободи в традиционно либералната държава.

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Премиерът Симоните ще използва и армията: Ясен знак и възпиращо средство

Страните от Централна Европа са критични към миграционните политики на ЕС, обвиниха блока в насърчаване на неравенството между неговите членове, което намалява тяхното влияние.

Унгария и Полша открито се сблъскаха с Брюксел по редица въпроси, включително върховенството на закона и правата на ЛГБТ. На съвместна пресконференция след срещата те похвалиха сътрудничеството си и обещаха да подкрепят шестмесечния мандат начело на ЕС.

Моравецки се оплака, че страните от Централна Европа чувстват, че са "само пионки върху някаква европейска дъска за шах". 

"Ето защо нашият глас в дискусията за бъдещето на Европа .... трябва да бъде много силен", каза той. "Ние сме против центризма ... ние сме за силна роля на суверенни държави, които си сътрудничат много тясно в икономиката."

Преди събирането словенските ЛГБТ групи поискаха от Янша да осъди публично както Полша, така и Унгария заради политики, които според тях задушават правата на ЛГБТ.

Лидерите на ЕС категорично осъдиха този закон на Унгария.

Орбан към ЕС и Лайен: Каквото и да правите, ЛГБТ няма да стъпят при нашите деца

Орбан към ЕС и Лайен: Каквото и да правите, ЛГБТ няма да стъпят при нашите деца

Вярва, че защитава християнски ценности в обхваната от ляв либерализъм Европа