Натискът на ЕС върху Унгария се засили заради новия закон, забраняващ изобразяването или популяризирането на хомосексуалност за лица под 18 години, съобщава БиБиСи.

Очаква се евродепутатите да гласуват скоро за резолюция, призоваваща ЕС да ускори съдебните действия срещу унгарското законодателство. Председателят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен заяви, че законът е "позор", който противоречи на "основните ценности на ЕС".

Унгарският премиер Виктор Орбан отвърна на удара, като заяви, че училищната политика е въпрос на Унгария, а не на "брюкселските бюрократи". "Каквото и да правите, няма да допуснем ЛГБТ активисти в детските градини и училища на нашите деца".

ЕС има правомощието да намали бюджетните разпределения за държава-членка, за която се установи, че е нарушила нормите на правовата държава на ЕС.

Критиците казват, че законът приравнява хомосексуалността с педофилията и лидерите на ЕС изразиха силна критика, а холандският премиер Марк Рюте се аргументира миналия месец, че Унгария "вече няма бизнес в Европейския съюз".

"Това законодателство използва защитата на децата като оправдание за дискриминация срещу хората поради тяхната сексуална ориентация", заяви фон дер Лайен в сряда.

Лайен заплаши Унгария, че ще усети пълната сила на закона на ЕС

Лайен заплаши Унгария, че ще усети пълната сила на закона на ЕС

За ЕС няма по-важен въпрос от "нашите ценности, идентичност" и сексуална ориентация

Новите правила, въведени от дясното правителство на Унгария, се фокусират върху увеличаване на наказанията за осъдени педофили, но на 15 юни беше прието изменение, забраняващо изобразяването или популяризирането на хомосексуалността сред лица под 18 години.

Преподаването на сексуално образование в училищата ще бъде ограничено до хора, одобрени от правителството. Все още не е ясно какви ще бъдат санкциите за нарушаване на закона.

Унгария въведе редица подобни решения, откакто премиерът Орбан пое властта през 2010 г. През декември 2020 г. парламентът забрани на еднополовите двойки да осиновяват деца.

По-рано същата година страната прие закон, който пречи на хората законно да променят пола си. Унгария също не признава гей бракове.

Орбан е широко критикуван в ЕС, обвинен е в ограничаване на правата на мигрантите и други малцинства, политизиране на съдилищата и медиите и толериране на антисемитизма.

Той казва, че защитава християнските ценности на Унгария в Европа, която е обхваната от ляв либерализъм.

Орбан нарече ръководителите на ЕС "колонизатори" заради анти-ЛГБТ закона

Орбан нарече ръководителите на ЕС "колонизатори" заради анти-ЛГБТ закона

"Те искат да ни кажат как да живеем живота си и как да се държим."