Премиерът на Нидерландия Марк Рюте иска Унгария да бъде изгонена от Европейския съюз след приемането на закон, забраняващ насърчаването на хомосексуалните отношения сред непълнолетни, съобщават АФП и медии в Нидерландия.

"Що се отнася до моето мнение по този закон, Унгария няма повече какво да прави в ЕС, но не мога да решавам сам. Има още 26 държави", каза Рюте.

Този закон предизвика критики сред политическия елит на Европейския съюз и редица държави-членки.

Германия: Законът на Унгария срещу хомосексуалността противоречи на ЕС ценностите

Германия: Законът на Унгария срещу хомосексуалността противоречи на ЕС ценностите

Михаел Рот: Малцинствата, както и сексуалните малцинства, трябва да бъдат третирани с уважение

Рюте е против спорните нови закони на Унгария, които според него забраняват популяризирането на хомосексуалността и хирургическа намеса за промяна на пола на лица под 18-годишна възраст, но всъщност слагат знак на равенството между  хомосексуалността и педофилията.

ЕС няма правомощия да се намесва в националните закони на Унгария, но може да започне съдебно производство, каза Рюте.

"Това е толкова фундаментален момент, че ако го оставим, ние не сме нищо повече от търговски блок и валута", добави той. 

"Зоните без гейове в Полша също са проблем, който трябва да бъде решен", обясни още Рюте.

"Има твърде много такива проблеми, които се появяват", каза той. "Никога не съм мислил, че когато получих тази работа (премиерския пост) преди 11 години, че ще водим тези дискусии за такива основни ценности".

Брюксел плаши Унгария със съдебни действия заради анти-ЛГБТ законодателството

Брюксел плаши Унгария със съдебни действия заради анти-ЛГБТ законодателството

"Унгарският законопроект е срам"

Въпреки острите му забележки за изгонване на Унгария от ЕС, в договорите на блока няма клауза за подобно действие спрямо държава-членка.

Съществуват само възможностите за процедура за нарушение, при която ЕС може да наложи санкции или член от договора за ЕС, който теоретично може да доведе до загуба на права в блока.

Този втори вариант изисква единодушие от останалите държави-членки на ЕС. Но Унгария и Полша - и двете вече са обекти на процедури за нарушаване на други политики, за които се смята, че подкопават демократичните ценности - имат пакт, който взаимно ги предпазва от такава маневра.

Рюте обаче заяви, че "дългосрочната цел е да поставим Унгария на колене по този въпрос (за новия закон)".

"Те трябва да осъзнаят, че или са част от ЕС и тази ценностна общност, което означава, че в Унгария ... никой не може да бъде дискриминиран и (всеки) може да се чувства свободен въз основа на сексуалност, цвят на кожата или пол", обясни той.

Унгария нахока Фон дер Лайен, изказването ѝ за ЛГБТ закона било "срам"

Унгария нахока Фон дер Лайен, изказването ѝ за ЛГБТ закона било "срам"

Изявлението ѝ се основавало на неверни твърдения