В Будапеща разкритикуваха остро като "срам" коментарите на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която заяви, че нов закон в Унгария, забраняващ ЛГБТ образователно съдържание за деца, противоречи на ценностите на Европейския съюз, информира "Франс прес".

"Изявлението на председателя на Европейската комисия е срам, защото се основава на неверни твърдения", се казва в изявлението на унгарското правителство, като се добавя, че "то е пристрастно политическо мнение без проведено преди това безпристрастно разследване".

Брюксел плаши Унгария със съдебни действия заради анти-ЛГБТ законодателството

Брюксел плаши Унгария със съдебни действия заради анти-ЛГБТ законодателството

"Унгарският законопроект е срам"

Урсула Фон дер Лайен настоя по-рано днес, че новото законодателство, прието от унгарския парламент на 15 юни, е "срам".

"Този законопроект очевидно дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация", каза тя в Брюксел, като добави, че комисията ще заведе дело срещу Будапеща относно закона.

Унгарският парламент прие на 15 юни законодателство, забраняващо "популяризирането" на хомосексуалността сред непълнолетни, като според критици това е репресия срещу правата на ЛГБТ.

„Гротеска“: 13 страни от ЕС порицаха Унгария заради анти-ЛГБТ закона

„Гротеска“: 13 страни от ЕС порицаха Унгария заради анти-ЛГБТ закона

Според Унгария законът бил насочен само към педофили

Наричайки коментарите на Фон дер Лайен три пъти срам, в унгарското изявление се казва, че законодателството "защитава правата на децата".

То "гарантира правата на родителите и не се прилага за правата на сексуална ориентация на лица над 18 години, така че не съдържа никакви дискриминационни елементи", добави правителството.

Въпросът вероятно ще бъде обсъждан на срещата на високо равнище на ЕС, която ще е в четвъртък и петък в Брюксел, на която унгарският националистически премиер Виктор Орбан трябва да присъства.

През последните години Орбан, който управлява Унгария от 2010 г., реализира социално-консервативна политическа програма, оформяйки членката на ЕС, както той го нарича, бастион срещу либералните идеологии.

Той често е в конфликт с Брюксел, особено по отношение на твърдата имиграционна политика на страната.

Унгария забрани съдържание с ЛГБТ за непълнолетни

Унгария забрани съдържание с ЛГБТ за непълнолетни

Правителството твърди, че се бори с педофилия, правозащитни групи обявиха дискриминация